Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 144 (8061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, purtată în cântări şi rugăciuni pe străzile Sucevei, însoțită de mulțime de credincioși

Miercuri, 22 Iunie 2022 (21:05:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou a fost purtată de clerici și monahi pe străzile Sucevei, în sunetul clopotelor, în rugăciuni și cântări bisericești.a

Tineri îmbrăcați în costume populare au dus pe brațe o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și au purtat steaguri tricolore.

La procesiunea desfășurată miercuri, 22 iunie, începând cu ora 18:00, au participat mii de credincioși, sute depreoți de la bisericile din județ, care au purtat în mâini lumânări aprinse, monahi și monahii, stareți și starețe, tineri îmbrăcați în straie populare, voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni și ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, care au dat și răspunsurile la rugăciuni pe tot parcursul procesiunii, plutoane de jandarmi și elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, localnici și pelerini veniți din țară și străinătate.

Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, purtată pe umeri de grupuri de clerici, monahi și mireni (care s-au schimbat de mai multe ori pe traseul procesiunii), a fost flancată deelevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, care au purtat în mâini torțe aprinse. Lor li s-a alăturat, pe parcurs, și  un grup de vânători de munte.

Procesiunea clerului și credincioșilor intitulată „Calea Sfinţilor” a fost condusă de Înaltpreasifințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, stareți și starețe ai unor mănăstiri bucovinene. La procesiune a fost prezent și a parcurs tot traseul și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

 

·        „Calea Sfinților” a avut mai multe opriri

 

Procesiunea „Calea Sfinților” a respectat traseul prestabilit și a inclus mai multe opriri. După ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, care s-a făcut printr-un culoar de jandarmi, mulțimea a înaintat pe Strada „Ion Vodă Viteazu”.

Prima oprire din cadrul procesiunii a fost la Biserica „Învierea Domnului”. În continuare, procesiunea, din care nu au lipsit multe grupuri de tineri îmbrăcați în costume tradiționale, purtând în mâini buchete cu sânziene, prapuri cu chipuri de sfinți, s-a îndreptat spre Strada „Ana Ipătescu”, la Biserica Domnițelor, unde a avut loc cea de-a doua oprire.

În continuare, s-a mers pe Strada „Petru Rareș”, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”, și pe Strada Curtea Domnească – Strada „Vasile Alecsandri” – Strada „Mihai Eminescu”. Următoarea oprire a fost la Biserica „Sfântul Nicolae”.

În dreptul fiecărei biserici, preoții parohi și mulțime de credincioși au ieșit în întâmpinare raclei cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, alăturându-se, apoi, procesiunii.

După oprirea de la Biserica „Sf. Nicolae”, pelerinii și-au continuat drumulpe Strada „Mărășești” spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala), unde a avut loc cea de-a cincea oprire.

Și aici au ieșit mulți credincioși în întâmpinarea „Sfântului”, oameni care locuiesc în apropierea Catedralei și care au dorit să parcurgă și ei o parte din traseul procesiunii alături de racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

În continuare, s-a mers pe Bulevardul „George Enescu” și Strada Universității, o nouă oprire fiind făcută în intersecția Nordic. Următoarea oprire a avut loc în fața Universității „Ștefan cel Mare”, de unde s-a plecat pe Bulevardul 1 Mai, apoi pe Strada „Mihai Viteazul”, până la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, unde a avut loc o altă oprire. Preoți cu lumânări aprinse în mâini și zeci de  credincioși au întâmpinat procesiunea în dangăt de clopote, în rugăciuni și cântări bisericești.

Traseul a continuat pe Strada Trandafirilor, prin parcarea Hotelului Bucovina, până la Prefectura Suceava, unde s-a făcut a zecea oprire, după care mulțimea a coborât pe Strada Mitropoliei până la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

 

·        Bucurie duhovnicească: „Candela sufletului nostru ai luminat”

 

Tineri voluntari ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au împărțit apă pelerinilor pe tot parcursul procesiunii. Unii preoți au tămâiat mulțimea cu cădelnițe, alții au stropit cu agheasmă credincioșii care au participat la „Calea Sfinților”. Vremea a ținut cu pelerinii. Deși în timpul zilei de miercuri cerul a fost plin de nori și a bătut un vând puternic, după ce a început procesiunea a fost soare permanent și o atmosferă plăcută. Rugăciunile pelerinilor au fost ascultate. Poate de aceea a fost posibilă și prezența la procesiune a multor copii, însoțiți de părinți sau bunici.

Au fost momente pline de evlavie, de bucurie duhovnicească, de har „coborât” din Ceruri peste toți oamenii care au ales să participe la un moment înălțător, Procesiunea „Calea Sfinților”, un eveniment religios cu o trăire puternică, cu o semnificație aparte, o cale de întoarce spre sine, o cale de întoarcere spre credință, un drum deschis pentru fiecare om care dorește să-și curățe sufletul și să aducă o jertfă ocrotitorului Sucevei, Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

„Candela sufletului nostru ai luminat”, putem spune fiecare dintre noi, la final de procesiune, rostind: „O, mult-pătimitorule al lui Hristos, Sfinte şi Mare Mucenice Ioane, primind această umilă rugăciune a noastră, ce se aduce ţie acum din inimă, ne izbăveşte pe noi de toate vătămările sufleteşti şi trupeşti, de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi şi de chinul cel veşnic, cu rugăciunile tale cele bine-primite de Dumnezeu, ca împreună cu tine în veacul ce va să fie, în locaşurile sfinţilor, să cântăm lui Dumnezeu: Aleluia”.

 

·        Decoratori floriști din București și Suceava au împodobit baldachinul

 

După aproximativ două ore, la finalul procesiunii, racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou a fost așezată din nou în baldachinul din curtea mănăstirii, împodobit de sărbătoare, unde rămâne spre închinarea credincioșilor până pe 24 iunie, spre seară. Reprezentanții Arhiepiscopiei au spus că mai mulți decoratori floriști din București și Suceava au pregătit și împletit cu măiestrie mii de flori, crizanteme albe, nemţişor albastru (Delphinium) și trandafiri roșii, podoabe care înfrumusețează anul acesta locul în care moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor poposi pentru trei zile. La hramul mare al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, pe 24 iunie, sunt așteptați și în acest an pelerini din țara și din străinătate.

Procesiunea s-a desfășurat fără incidente și datorită forțelor de ordine, implicării Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, polițiștilor locali, voluntarilor din eparhie etc.

 

·        Programul liturgic din zilele următoare

 

Pe 23 iunie, joi, programul liturgic începe la ora 07:00-12:00 - Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie arhierească și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou; 19:00-20:30 - Concert de muzică bizantină; 21:00-00:00 - Slujba de Priveghere a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou (Vecernia, Litia și Utrenia); 00:00-03:00 - Sfânta Liturghie.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, cu ocazia hramului de pe 24 iunie 2022.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va fi însoțit de membrii Sinodului Mitropolitan, la care se va adăuga și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Vineri, pe 24 iunie (Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul - Sânzienele și Aducerea Moaștelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava), programul este următorul: 07:30-09:00 - Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Slavoslovia mare; 09:00-12:00 - Sfânta Liturghie arhierească; 16:00 - Ceasul IX, Vecernia mică și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou; 17:00 - Parastasul Voievozilor (Cetatea de Scaun a Sucevei); 19:00-23:00 - Slujbă de Priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul).

 

·        500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”

 

Sărbătoarea din acest an a Sfântului Ioan cel Nou este inclusă în seria aniversară „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod.

„Evenimentului i-au fost dedicate trei zile în care, la mănăstirea care adăpostește sfintele sale moaște, se desfășoară numeroase manifestări religioase, culturale și artistice, menite să aducă bucurie duhovnicească în sufletele celor care vin să îl cinstească pe întâiul sfânt ocrotitor al Moldovei”, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost aduse în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589. La 14 septembrie 1783, după 97 de ani de pribegie prin țări străine, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost readuse la Suceava în timpul împăratului Iosif al II-lea al Austriei, ca urmare a demersurilor bucovinenilor (în special ale episcopului Dositei Herescu al Bucovinei) pe lângă autoritățile poloneze și austriece.

Datorită numeroaselor minuni săvârșite de-a lungul timpului, Sfântul Ioan cel Nou este considerat ocrotitor al Moldovei. În perioada Primului Război Mondial, pentru a fi mai bine ocrotite, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost duse, în toamna anului 1914, în capela comunităţii ortodoxe române din Viena. Ele au fost readuse în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Suceava la 25 iulie 1918, conform https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, purtată în cântări şi rugăciuni pe străzile Sucevei, însoțită de mulțime de credincioși.
 Vizualizări articol: 1338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, purtată în cântări şi rugăciuni pe străzile Sucevei, însoțită de mulțime de credincioși5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei