Mâna Sfântului Ierarh Nicolae va poposi, pentru câteva zile, laMănăstirea „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți. Conform datelor furnizate de reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, credincioșii sunt așteptați, în perioada 17-19 iunie 2022, la Mănăstirea „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți, pentru a se închina la Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, ce vor fi aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București.„La împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, racla ce adăpostește mâna Sfântului Ierarh Nicolae va poposi, pentru câteva zile, în localitatea din apropierea Municipiului Suceava. Aduse de la Bari în anul 1600, cu binecuvântarea mitropolitului Eftimie al Țării Românești, de însuși voievodul Mihai Viteazul, sfintele moaște au fost dăruite Bisericii „Sfântul Gherghe” – Nou din București, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”, am aflat de la pr. Ștefan Mihalcea.
· Program, invitați
Delegația ce însoțește sfintele moaște va fi întâmpinată vineri, 17 iunie, în jurul orei 19.00, de un sobor de preoți și diaconi care, după ce vor purta racla într-o scurtă procesiune în jurul bisericii-monument, o vor așeza spre închinare într-un loc special amenajat, alături de cea a Sfântului Mare Mucenic Haralambie, odor al Mănăstirii Părhăuți.
Programul liturgic al zilei va continua cu Slujba Privegherii și cu Taina Sfântului Maslu, urmând apoi ca în interiorul bisericii să fie săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 09.00, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Seara, începând cu ora 19.00, ierarhul va sluji la Slujba Privegherii închinată Duminicii Tuturor Sfinților.
„În Duminica Tuturor Sfinților, cei prezenți la hramul mănăstirii, reînființată la începutul acestui an, se vor bucura de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe podiumul din curtea interioară a bisericii. În seara aceleiași zile, la ora 17:00, racla cu mâna Sfântului Ierarh Nicolae se va îndrepta spre București”, a mai transmis pr. Ștefan Mihalcea.
· Anul Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie
Conform Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Hramul Bisericii Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Anul acesta mai sărbătorim împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.
· Mănăstirea Părhăuți – scurt istoric
Construită în anul 1522 de către logofătul Gavril Trotuşanu, Biserica Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” a fost sfințită, conform pisaniei, pe 15 iunie 1522, pentru mântuirea sa și a soției sale Ana, în zilele domnului Ștefăniță Vodă cel Tânăr, fiul lui Bogdan al III-lea și nepotul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cu o arhitectură deosebită, biserica din Părhăuţi îşi poartă cu mândrie apelativul de Arca lui Noe, făcând trecerea de la stilul ultimelor biserici moldoveneşti ale epocii lui Ştefan cel Mare către stilul bisericilor din epoca lui Petru Rareş. Pridvorul deschis prin două bolţi mari, având pe pereţi pictate scene din viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, și clopotnița, încorporată deasupra pridvorului, cu o scară în formă de melc, care permite accesul în aceasta, sunt două elemente distinctive ale ctitoriei lui Trotușan. Veşmântul pictural, realizat după 1530, se aseamănă din punct de vedere iconografic şi stilistic cu Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Începând cu luna februarie 2022, în urma iniţiativei Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi prin decizia Sinodului Mitropolitan, biserica din Părhăuţi a fost transformată în „Mănăstirea Părhăuţi”, cu obşte de călugări, conform datelor transmise de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.