miercuri, 8 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 132 (8049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Biserica Sf. Ilie din Șcheia, sora Mănăstirii Voroneț, și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de restaurare

Miercuri, 8 Iunie 2022 (17:15:44)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Biserica Sf. Ilie din Șcheia, sora geamănă a Mănăstirii Voroneț din Gura Humorului, și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de restaurare și consolidare. Construită de domnitorul Ștefan cel Mare în 1488, în același an în care a fost ridicată și Mănăstirea Voroneț, Biserica Sf. Ilie a trecut printr-un amplu proces de restaurare interioară și exterioară, lucrările realizându-se pe parcursul a circa doi ani și jumătate. În cursul zilei de miercuri, la Biserica Sf. Ilie din satul Sf. Ilie a avut loc recepția la terminarea lucrărilor, la eveniment participând primarul și viceprimarul din Șcheia, Vasile Andriciuc, respectiv Cristinel Burac, vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, subprefectul Florin Sinescu, membri ai Consiliului Local Șcheia, reprezentanți ai constructorilor, proiectantului și tuturor firmelor implicate în acest proiect, precum și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

De precizat că Biserica Sf. Ilie din Șcheia a fost consolidată, restaurată și conservată printr-un proiect finanțat din fonduri europene, cu o valoare totală de 3,6 milioane de euro, Primăria Șcheia încheind contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor cu asocierea firmelor SC General Construct SRL și SC Arhitectură Design SRL din Suceava.

În discursurile susținute la recepția lucrărilor, toți cei prezenți au subliniat faptul că după restaurare, Biserica Sf. Ilie devine una dintre principalele atracții turistice ale județului. Astfel, arhitectul Constantin Gorcea a subliniat faptul că „în 1488 Ștefan cel Mare a construit două biserici într-un an. Una din ele este Voronețul, care și-a atins gloria ca fiind cel mai important monument UNESCO din județul nostru, și această biserică, despre care eu cred că va avea un parcurs glorios de acum încolo, ea fiind aproape necunoscută până acum”. Constantin Gorcea a precizat că inițiativa pentru începerea acestui proiect a venit de la un fiu al satului Sf. Ilie, Cosmin Păstrăv, evidențiind în același timp și sprijinul consistent al Primăriei Șcheia în realizarea proiectului.

La rândul său, prof. univ. dr. Oliviu Boldura a evidențiat lucrările de amploare realizate pentru restaurarea întregului locaș de cult, de la pictura murală iconostas, restaurarea elementelor din piatră, el făcând referire în mod special la tabloul votiv în care apare domnitorul Ștefan cel Mare.

 

·        Vasile Andriciuc: Începând de astăzi, satul Sf. Ilie va deveni un sat cu o încărcătură istorică ieșită din comun

În cuvântul său, primarul din Șcheia, Vasile Andriciuc, a apus că după finalizarea lucrărilor la această biserică, statutul satului Sf. Ilie se va schimba radical. „Sf. Ilie va deveni un sat cu o încărcătură istorică ieșită din comun. Biserica Sf. Ilie este soră cu Voronețul și iată că prin munca pe care am depus-o am scos în evidență statutul nostru de adevărați români. Nu este meritul primarului Vasile Andriciuc. Este meritul unor oameni cu o profesionalitate ieșită din comun, profesori, doctori, ingineri, cu statute grele din punct de vedere al restaurării și al construcțiilor”, a spus Vasile Andriciuc. El a explicat că inițiativa pentru restaurarea acestei biserici a pornit încă din anul 2009. „Inițiativa a pornit de la părintele stareț Iustin Pîrvu, Dumnezeu să-l odihnească, care a oficiat o căsătorie a unui tânăr din satul Sf. Ilie, Cosmin Păstrăv. Iar când Iustin Pîrvu s-a uitat la această mănăstire a spus: <Copiii, faceți ceva și dați funinginea de pe această mănăstire și o să vedeți ce se ascunde dedesubt>”, a completat Vasile Andriciuc. El a ținut să remarce profesionalismul tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestui proiect și care au făcut ca lucrările să fie finalizate în termen și la o calitate extraordinară.

 

·        Niculai Barbă: Biserica Sf. Ilie va completa circuitul turistic din județ în care sunt incluse ctitoriile lui Ștefan cel Mare sau ale Mușatinilor

Invitat să ia cuvântul, vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a subliniat faptul că după restaurare, Biserica Sf. Ilie va completa circuitele turistice în care sunt incluse ctitoriile lui Ștefan cel Mare sau ale Mușatinilor. Niculai Barbă a spus că CJ Suceava are un parteneriat solid cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru punerea în valoare și promovarea „acestor bijuterii”. „Această Biserică Sf. Ilie, cum a fost ea șlefuită, este o bijuterie căreia i se arată acum adevărata valoare, iar noi, ca administrație, împreună cu Arhiepiscopia și autoritățile locale, avem obligația de a o include în circuitul turistic. Este gândit acest lucru în așa fel încât să o ajungă din urmă, încet-încet, pe sora mai bine cunoscută, Mănăstirea Voroneț”, a precizat Niculai Barbă.

De asemenea, subprefectul județului Florin Sinescu a remarcat faptul că după 534 de ani de la construire, astăzi iese la suprafață cu adevărat „această minune ştefaniană”, la rândul său subliniind importanța includerii acestei biserici în circuitele turistice din județ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica Sf. Ilie din Șcheia, sora Mănăstirii Voroneț, și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de restaurare.
 Vizualizări articol: 1090 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Biserica Sf. Ilie din Șcheia, sora Mănăstirii Voroneț, și-a recăpătat strălucirea după ample lucrări de restaurare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei