Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a participat în zilele de 2 și 3 iunie a.c., la Berlin, la lucrările celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, la invitația Ministerului Afacerilor Externe.
În cadrul lucrărilor partea română a prezentat măsurile concrete de sprijinire a proiectelor ce vizează „păstrarea, punerea în valoare și dezvoltarea identității culturale, lingvistice și spirituale a minorității germane din România și a patrimoniului cultural al acesteia”, în perioada care a trecut de la precedenta sesiune a Comisiei mixte, care a avut loc la Brașov.
Conform unui comunicat de presă remis de prefect, acesta a prezentat la Berlin situația etnicilor germani din județul Suceava. Astfel, deși redusă numeric – la recensământul din 2011 doar 717 locuitori din județ s-au declarat ca fiind de naționalitate germană, față de 46.025 de locuitori în anul 1930 sau 3.981 în anul 1956, minoritatea germană este activă în plan economic, cultural, social și educațional, „beneficiind și de un sprijin consistent și constant din partea guvernului federal german și a unor guverne de landuri”.
Din cele 870 firme cu capital străin înregistrate în județul Suceava, 73 de firme sunt cu capital german, ceea ce situează Germania pe locul II. Ca investitor în județul Suceava, raportat la capitalul social investit, Germania ocupă locul V, cu un capital de peste 16 milioane lei. Serviciile, comerțul și transporturile sunt principale domenii în care investitorii germani au manifestat interes.
· În primele 3 luni ale acestui an, aproape 2.500 de suceveni au fost angajați în Germania, în agricultură
În ceea ce privește plecarea sucevenilor la muncă în Germania, în județ sunt 12 angajatori care au ca obiect de activitate plasarea forței de muncă și oferirea de servicii de mediere în vederea încheierii de contracte de muncă în Germania pentru cetățeni români. În semestrul II al anului 2021 au fost mediate 4.422 persoane care au fost angajate de firme din Germania în domeniul agriculturii, iar în primul trimestru al anului 2022, un număr de 2.488 persoane au fost mediate și angajate în același domeniu.
De asemenea, între județul Suceava și Regiunea Schwaben există de peste 20 ani un parteneriat trainic, prin care se promovează cooperarea regională și relațiile interetnice. Anul trecut reprezentanții Consiliului Regional Schwaben au lansat un apel de proiecte, care a avut ca obiectiv formarea unor grupe de studenți din orașele Augsburg, Suceava și Cernăuți, vorbitori de limbă germană, „în scopul încurajării unor metode auxiliare de învățare și aprofundare a cunoștințelor de limba germană, inclusiv a promovării unei moșteniri culturale comune, prin intermediul teatrului”.
· Trei colegii, teatrele și universitatea din Suceava au parteneriate solide cu instituții din Germania
În cadrul acestui proiect, Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” din Suceava și Teatrul Studențesc ”Fabulinus” au propus realizarea unor proiecte teatrale multiculturale. Un exemplu este proiectul teatral „Autoportret”, de restituire a memoriei, care a implicat autoritățile, instituțiile teatrale, universitățile din Suceava și Augsburg și școli din cele două regiuni și în care au fost incluse elemente multilingvistice și multiculturale.
În ceea ce privește domeniul educațional, limba germană se studiază în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Suceava doar ca limbă modernă, atât în unitățile școlare de stat (4.127 de elevi), cât și în cele private (529 de elevi).
La colegiile naționale „Petru Rareș” și „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava și „Eudoxiu Hurmuzachi” din municipiul Rădăuți limba germană modernă se studiază în regim bilingv și în regim intensiv. În cadrul acestor unități școlare se derulează proiecte și parteneriate diverse care au în vedere dezvoltarea competențelor de comunicare în limba germană.
„Județul Suceava, parte a provinciei istorice Bucovina, este un model de toleranță etnică și religioasă, minoritatea germană având un aport semnificativ în dezvoltarea zonei. Este de datoria noastră a duce mai departe moștenirea pe care o avem, prin consolidarea parteneriatelor existente și implementarea unor noi proiecte în domenii precum învățământul, cultura și asistența socială”, a declarat prefectul Moldovan.