Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a primit vizita managerului de afaceri pentru Europa de Sud Est al diviziei Intervenții Periferice & Oncologie din cadrul corporației Boston Scientific, Andreas Stigkas. Vizita a avut scopul de a stabili un parteneriat educațional „care va pune Spitalul Județean Suceava pe harta centrelor de referință în proceduri endovasculare periferice arteriale și venoase”, după cum a informat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, printr-un comunicat de presă.
Boston Scientific Corporation este un producător de dispozitive medicale utilizate în specialitățile medicale intervenționale, inclusiv radiologie intervențională, cardiologie intervențională, intervenții periferice, neuromodulație, intervenție neurovasculară, electrofiziologie, chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară, endoscopie, oncologie, urologie și ginecologie. Este compania care a dezvoltat un stent cu eliberare de medicamente care este folosit pentru a deschide arterele înfundate și este lider global în producerea de dispozitive pentru specialitățile medicale intervenționale.
Potrivit comunicatului remis de dr. Teodorovici, Spitalul Județean Suceava este singurul din România care a achiziționat, în ultimii 2 ani, două aparate de cea mai înaltă performanță dedicate procedurilor minim invazive endovasculare - AngioJet și Jetstream. Primul este folosit pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge atât din artere, cât și din vene, restabilind rapid fluxul sangvin și este eficient în tratamentul trombozei arteriale, trombozei venoase profunde, fistulei arteriovenoase trombozate și în tromboza grefei. „Tromboza vasculară periferică este o problemă globală, unul din 4 pacienți decedând din cauza complicațiilor cauzate de tromboză”, se arată în comunicat.
Jetstream este un dispozitiv cu care se desfundă arterele și este folosit în tratamentul aterosclerozei. „Sistemul are integrată aspirația continuă pentru minimalizarea riscului de rupere a unor fragmente de la nivelul plăcilor ateromatoase, care pot ajunge în alte vase și pot afecta alte sisteme, cu consecințe grave”, a explicat dr. Teodorovici.