Zi înălțătoare pentru credincioșii suceveni, dar și pentru pelerinii veniți de departe sau de aproape pentru a-l prăznui pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. 2 iunie 2022, o zi cu mult soare, în care sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe scena amenajată în curtea mănăstirii de către ierarhii locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi.
Un moment deosebit al zilei de hram al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a fost marcat de vernisarea expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, în incinta ansamblului monastic.
Evenimentele dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” au început încă de miercuri dimineață, pe 1 Iunie, când a fost scoasă în procesiune din lăcașul de cult racla cu sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic, apoiaceasta a fost așezată, spre închinarea pelerinilor, în baldachinul special amenajat lângă Paraclisul Anastasie Crimca din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. Tot pe 1 Iunie, seara, a avut loc slujba Privegherii, urmată de Sfânta Liturghie.
· „Înălţarea Domnului este dovada că oamenii sunt creaţi pentru a moşteni viaţa veşnică”
În cuvântul de învățătură pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic l-a ținut în fața credincioșilor acesta a vorbit despre semnificația sărbătorii Înălţarea Domnului, despre Ziua Eroilor, și, bineînțeles, despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Înălţarea Domnului, spune Arhiepiscopul Calinic, „este dovada că oamenii sunt creaţi pentru a moşteni viaţa veşnică; nu pentru a moşteni pământul, ci pentru a se înălţa la cer; nu pentru mormânt ori putreziciune, ci pentru slavă. De aceea, Înălţarea Domnului este mărturia că Fiul lui Dumnezeu nu a părăsit lumea, ci a păstrat o legătură necontenită cu oamenii, cu apostolii în primul rând, pentru ca ei înşişi – şi prin ei şi noi – şi toţi oamenii să se convingă de adevărul Învierii. Şi abia după ce ei s-au convins, afirmă părintele Dumitru Stăniloae, a venit Înălţarea Lui cu trupul <de-a dreapta lui Dumnezeu-Tatăl>. Este ceea ce sesiza Sfântul Chiril din Alexandria într-un cuvânt al lui Iisus: <Mă veţi face să mă înalţ; Mă veţi înălţa>”. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai punctat faptul că „deşi Hristos nu mai este în lume cu trupul, prezenţa Lui spirituală cuprinde întregul univers al Bisericii, trupul Său tainic, al cărui cap El este, lăsând ca toate cele lumeşti ale pământului să se micşoreze până la transfigurarea lor totală, când Dumnezeu va fi „totul întru toate”, prin Biserica Sa – <plinirea Celui ce plineşte toate întru toţi> (Efeseni 1, 23). De aici şi caracterul eshatologic al sărbătorii, concentrat în afirmaţia îngerilor: <Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer> (Fapte 1, 11)”.
· „Cei care au ţinut la neamul lor nu şi-au înclinat capul, nici nu şi-au întors obrazul, ci s-au angajat în luptă”
Arhiepiscopul Calinic a vorbit și despre eroii neamului românesc. De multe ori, pacea propovăduită de Biserică a trebuit dobândită prin luptă, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.„Rovine, Posada, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, Războieni, Podul Înalt, Călugăreni, Plevna şi Smârdan ş.a. stau mărturie în acest sens. Cei care au ţinut la neamul lor nu şi-au înclinat capul, nici nu şi-au întors obrazul, ci s-au angajat în luptă. În atari situaţii, Dumnezeu cere omului alte măsuri comportamentale, mai ales atunci când este în discuţie credinţa, neamul şi ţara. (...) Eroii au trecut cu demnitate peste hotarele acestei lumi, lăsându-ne modelul şi convingerea că istoria unui neam este pentru fiecare o istorie a slujirii acestuia. De aceea, gloriile lor au rămas nepieritoare. Fie ca toţi eroii neamului, pentru rugăciunile Sfintei noastre Biserici, să se înregimenteze în rândul sfinţilor militari din Împărăţia lui Dumnezeu!”.
· „Viaţa şi pătimirile Sfântului Ioan cel Nou au fost reprezentate de timpuriu în pictura murală a bisericilor din Moldova”
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic le-a amintit credincioșilor aflați la hramul mănăstirii că Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, în oraşul Trapezunt (astăzi Trabzon, Turcia), oraş devenit după Cruciada din 1204 capitala Imperiului bizantin de Trapezunt. „Nu avem informaţii detaliate legate de copilăria ori familia sa. În lucrarea istorico-aghiografică intitulată Mucenicia Sfântului şi Slăvitului Mucenic Ioan cel Nou care a fost chinuit la Cetatea Albă, considerată a fi prima lucrare originală în slavonă scrisă în Moldova şi semnată de Grigorie, monahul şi egumenul lăcaşului Pantocratorului şi presviter al marii Biserici a Moldovlahiei, cum apare în unele copii la sfârşitul lucrării, se spune doar că se trăgea dintr-o familie evlavioasă de negustori. (...) Viaţa şi pătimirile Sfântului Ioan cel Nou au fost reprezentate de timpuriu în pictura murală a bisericilor din Moldova, cum ar fi Paraclisul <Sfântului Ioan cel Nou> de la Mănăstirea Bistriţa (1498), pronaosul bisericii Mănăstirii Dobrovăţ (1529), Biserica <Sfântul Mare Mucenic Gheorghe> a Mănăstirii Sfântul Ioan din Suceava (1532-1534), fresca de pe contrafortul sudic al bisericii Mănăstirii Voroneţ (1546) – frescă ce cuprinde 12 scene din viaţa şi pătimirile sfântului, pridvorul Catedralei Episcopale din Roman (17 scene) şi, nu în ultimul rând, pridvorul închis al bisericii Mănăstirii Suceviţa (14 scene)”.
La Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost prezent joi și părintele Ilie Mirel, preot slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Părintele a participat la Sfânta Liturghie arhierească și a dublat în Limba Semnelor Române (Limbajul Mimico-Gestual). După Sfânta Liturghie arhierească, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a înmânat mai multe distincții.
· „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”
La ora 12:00, a avut loc ceremonia de deschidere a expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. La acțiune au participat mulți copii și tineri din eparhia suceveană, îmbrăcați în costume populare, dar și stareți și starețe de mănăstiri, preoți, profesori, oficialități, credincioși care au mai rămas în curtea mănăstirii după terminarea Sfintei Liturghii.
Expoziția de fotografie reunește reprezentări iconografice inedite ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, între care cele din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, cel dintâi locaș de cult închinat acestuia în Moldova medievală, în fresca secolului al XV-lea fiind zugrăvit ciclul martirologic al sfântului.De asemenea, în cadrul galeriei foto pot fi observate reprezentări deosebite ale Sfântului Ioan cel Nou din Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” a Mănăstirii Arbore, din Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Mănăstirii Dobrovăț, locaș în care se păstrează chipul Sfântului pictat înainte de anul 1531, din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Humor, precum și din Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița.
Vineri, 3 iunie, începând cu ora 10:00, sunteți așteptați la vernisajul expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, care va avea loc la Muzeul Național al Bucovinei. La eveniment sunt așteptați membrii comisiei Centrului Eparhial care se ocupă de evenimentele Anului Jubileu, dar și stareții și starețele așezămintelor în care au fost realizate fotografiile. Imagini ale reprezentărilor Sfântului Ioan cel Nou vor putea fi admirate și la Cetatea de Scaun a Sucevei, în Sala Petru I Mușat.
Sărbătoarea cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”.
După cum au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, aceste manifestări au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.
· Distincții din partea Arhiepiscopului Calinic
După Sfânta Liturghie arhierească, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a înmânat mai multe distincții. Astfel, Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost conferit părintelui arhimandrit Mihail Bălan, exarh de zonă și stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, și preacuviosului părinte arhimandrit Nectarie Clinci, exarh de zonă și stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Distincția Ordinul „Mușatinii” au primit prefectului Alexandru Gheorghe Moldovan, subprefectul Ioan Cristian Șologon, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi, general de brigadă, Ionel Postelnicu, adjunctul IJJ - colonel Sebastian Dinu Andronache, șeful ISU Suceava, colonel Costică Ghiață, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, comisar-șef Florin Constantin Poenari, șeful Poliției Municipale Suceava, Ioan Adrian Ungureanu, directorul Oficiului Județean de Cadastru, Vasile Mocanu, secretarul Primăriei Suceava, Ioan Ciutac, directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, șeful Biroului Vamal Siret, Ovidiu Hurjui, șeful sectorului Poliție de Frontieră Siret, Silviu Diaconescu, primarul de Moldovița, Traian Iliesi, primarul de Dorna Candrenilor, Dănuț Candrea, Ion Andriu- arhitect la Consiliul Județan Suceava, directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, șef serviciu pază Direcția Silvică Suceava, Cezar Tulbure.
Ordinul „Sf. Ierarh Iacob Puteanul” a fost conferit șefului Direcției pentru Cultură, Antoniu Alexandru Flandorfer, și directorului Institutului Național al Patrimoniului, Oana Zaharia.
Ordinul „Mitropolitul Anastasie Crimca”, în semn de recunoștință pentru slujirea semenilor, pentru bogata activitate filantropică și culturală a fost acordat managerului Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, Alexandru Calancea, șefului secției ATI de la Spitalul Municipal Rădăuți, Flavius Sima, directorului executiv al Casei de Asigurări de Sănătate, Cristi Bleorțu, șefului secției de chirurgie a Spitalului Județean Suceava, Valeriu Gavrilovici, șefei secției de boli infecțioase, Monica Terteliu, și medicului Roxana Filip, șefa Laboratorului de Biologie Moleculară a Spitalului Județean Suceava.
Ordinul „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, în semn de prețuire pentru cultivarea valorilor creștine, a fost conferit arhitectului Doru Olaș, arhitectului Constantin Gorcea, inginer Volodia Macarov, antrenoarei Elisabeta Lipă, canotorilor Ancuța Bodnar, Simona Radiș, Cosmiuc Marius Vasile, Tudosă Ciprian, Pascari Ciprian, Berariu Ștefan Constantin, Semciuc Mugurel și Țigănescu Mihăiță. Credincioșii au aplaudat sportivii suceveni care fac cinste Bucovinei, României. Au mai primit aceeași distincție directorul televiziunii Trinitas, Ciprian Olenici, prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, instituție responsabilă de aplicarea parteneriatului strategic Școală-Biserică, prof. Elena-Loredana Dura, prof. Gabriela-Paraschiva Hisem, prof. Oana-Diana Onesim, prof. dr. Maria Teodoreanu, prof. dr. Nicoleta Ursuțu și elevii olimpici la Olimpiada de religie-cultul ortodox, clasele IX-XII: Bruja Maria, Acasandrei Maria, Molea Maria, Derevlean Teodora, Ungurean Samuel, Pintilei Anamaria, Rotar Maria, Apetrei Albert-Cristian, toți oameni care se implică în actul educațional, în cultură, în proiectele de parteneriat Biserică-Școală, coordonate de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.