Plecarea dintre noi a compozitorului, dirijorului și folcloristului George Sîrbu, vineri dimineață, la vârsta de 85 de ani, a lăsat în urmă multe regrete și păreri de rău.
Unul dintre cei care i-a fost prieten, colaborator și admirator, primarul Ion Lungu, a transmis un mesaj de condoleanțe, în care a reamintit câteva momente din viața maestrului, dar a venit și cu o propunere, care va fi supusă spre aprobare în Consiliul Local.
„Maestrul George Sîrbu a plecat la ceruri - este o zi tristă pentru orașul nostru.
Începând de vineri, 27 mai, lumea culturală din orașul nostru este mai săracă, la fel și folclorul sucevean, bucovinean. Am avut un deosebit respect pentru maestrul George Sîrbu, pe care municipalitatea suceveană l-a răsplătit cu Titlu de Cetățean de Onoare al orașului, iar în anul 2018 i-a fost acordat titlu de Cetățean al Centenarului.
A fost un bun creștin, având o bună colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Am organizat la Suceava în anul 2009, la cererea dumnealui, emisiunea Tezaur Folcloric cu regretata Marioara Murărescu.
Maestrul lasă în urma un Ansamblu apreciat - "Balada Bucovinei". M-a rugat de mai multe ori să mă implic în acest proiect când dumnealui nu va mai fi, lucru pe care îl voi face.
Ultima dată m-am întâlnit cu maestrul George Sîrbu la începutul lunii februarie, când l-am sărbatorit la împlinirea vârstei de 85 ani. L-am găsit atunci vioi, glumeț ca întotdeauna și plin de ospitalitate.
A fost o legendă vie a folclorului românesc, creînd și orchestrând generații întregi de artiști de muzică populară.
Pentru toate acestea, în semn de respect din partea comunității sucevene, clădirea municipalității "Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene" de pe strada Universitatii, va purta numele lui GEORGE SÎRBU. Dumnezeu să-l așeze în lunea drepților!”, a spus primarul Ion Lungu.
Compozitorul, dirijorul și folcloristul George Sîrbu a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava între anii 1961 și 1979.
În perioada 1980-1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței“ Bacău, iar între anii 1983 și 1984 și în 1989 a lucrat cu Ansamblul folcloric „Ciocârlia“ București.
În 1990-1995 a fost numit dirijor, director și secretar muzical la Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În 1990 a înființat Ansamblul „Balada“ din Suceava, cunoscut din anul 2002 sub titulatura de Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei“, care s-a remarcat cu numeroase realizări culturale: spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune și de radio.
În 2002, dirijorul a înființat Fundația Culturală „George Sîrbu“ pentru promovarea, conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova.