Compozitorul, dirijorul şi folcloristul George Sîrbu a murit vineri dimineață, la vârsta de 85 de ani. Maestrul George Sîrbu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ Bucureşti, în anul 1973. Între anii 1961 şi 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În perioada 1980-1989 a fost dirijor şi director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriţei“ Bacău, iar între anii 1983 şi 1984 şi în 1989 a lucrat cu Ansamblul folcloric „Ciocârlia“ Bucureşti.
În 1990-1995 a fost numit dirijor, director şi secretar muzical la Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În 1990, înfiinţează Ansamblul „Balada“ din Suceava, cunoscut din anul 2002 sub titulatura de Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei“, care s-a remarcat cu numeroase realizări culturale: spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune şi de radio.
În 2002, dirijorul înfiinţează Fundaţia Culturală „George Sîrbu“ pentru promovarea, conservarea tradiţiilor folclorice şi religioase din Bucovina şi
Moldova.
Amintiri
Distinsul muzician George Sîrbu a fost mereu înconjurat de foarte mulţi artişti consacraţi din judeţul Suceava şi nu numai. Mulţi artişti îi sunt recunoscători maestrului, pentru că activitatea lor artistică este legată de activitatea dirijorului şi folcloristului George Sîrbu.
Maestrului George Sîrbu îi revine marele merit de a fi descoperit şi promovat foarte mulţi interpreţi şi instrumentişti extrem de valoroşi, printre care Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Viorica Macovei şi Angelica Flutur. Fiecare are cuvinte de mulţumire şi recunoştinţă pentru cel care le-a fost mentor în plan artistic.
„Eu am venit la Suceava în 1970, când făceam liceul, şi atunci l-am cunoscut pe maestrul George Sîrbu, prin intermediul fratelui domniei sale Constantin Sîrbu. Maestrul a văzut în mine acea naturaleţe a cântecului din zona mea. Eu cântam doar la clarinet şi dumnealui m-a sfătuit să cânt şi la instrumentele tradiţionale. Ceea ce am şi făcut şi îi sunt recunoscător pentru asta, ca şi pentru toate celelalte sfaturi pe care mi le-a dat. De altfel, eu încă mă mai sfătuiesc cu domnia sa în plan artistic, iar aceste sfaturi sunt nepreţuite pentru mine”, a declarat la un moment dat poliinstrumentistul Leonard Zamă.
Vârful carierei artistice a lui George Sîrbu a constituit-o perioada în care acesta a condus Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava. Cei care cunosc acea perioadă ne-au spus că a fost perioada cea mai prolifică din istoria acestei instituţii culturale, cunoscută drept ”generaţia de aur” de artişti profesionişti de Suceava, cunoscută şi apreciată pretutindeni în ţară şi peste hotare. În consecinţă, maestrul George Sîrbu nu va putea fi niciodată separat de această instituţie, deşi a ieşit de mulţi ani la pensie. „În anul 2009, când au fost sărbătoriţi 55 de ani de activitate artistică a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>, am dirijat din nou această orchestră, în deschiderea spectacolului, şi am simţit preţ de câteva clipe că timpul s-a oprit în loc. Mi-ar plăcea să fac acelaşi lucru şi în cadrul spectacolului de pe 20 aprilie. Deşi am împlinit de curând 80 de ani, simt că mai am încă multe de oferit publicului iubitor de folclor autentic”, a declarat, cu emoţie, maestrul George Sîrbu, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în 2017, când a avut loc spectacolul folcloric omagial „Maestrul George Sîrbu, o viaţă dedicată folclorului românesc”.
După ce a ieşit la pensie de la Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” Suceava, George Sîrbu a înfiinţat Ansamblul Folcloric de Copii şi Tineri ”Balada Bucovinei”, pe care l-a coordonat alături de fiica sa, Oana Sîrbu Botezat. În cei peste 25 de ani de activitate, maestrul a lucrat cu peste 800 de copii la „Balada Bucovinei”. Printre interpreţii care s-au format în cadrul ansamblului se numără Lucica Păltineanu, Sorin Filip, Fraţii Reuţ, Nicoleta Cojocaru, Lavinia Chirilă, Gavril Dorneanu, Alexandru Recolciuc etc.
În cadrul spectacolului de pe 20 aprilie 2017, organizat de Mihaela Bârsan, renumitul muzician a primit mai multe distincţii. Dintre acestea amintim includerea lui George Sîrbu în Cartea Valorilor Bucovinene a Prefecturii Judeţului Suceava și un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate din partea Primăriei municipiului Suceava.
„Am fost copilul de suflet al Domniei Sale, pe care l-a învățat tot ceea ce trebuie ca să reușească în plan artistic”
În aceste momente de tristețe, Mihaela Bârsan, inițiatoarea Proiectului „10 pentru folclor”, a spus: „Umăr lângă umăr... așa am fost în ultimii 14 ani. Prima mea emisiune de televiziune, prima lansare de carte, primul meu spectacol aniversar se leagă de maestrul George Sîrbu - am fost copilul de suflet al Domniei Sale, pe care l-a învățat tot ceea ce trebuie ca să reușească în plan artistic. Îi datorez enorm de multe lucruri și la ultima noastră întâlnire, la 85 de ani de viață, pe 5 februarie, atunci când l-am vizitat acasă împreună cu primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, am discutat despre un nou proiect... L-am amânat pentru că aveam de făcut 10 pentru folclor la București, împreună cu Televiziunea Publică. Regretele sunt tardive, dar voi face tot ceea ce ține de mine să păstrăm vie memoria și activitatea prestigioasă a iubitului nostru maestru, George Sîrbu.”
Mesaj din partea Centrului Cultural Bucovina:
„Drumul spre Legendă și spre nemurire...”
Compozitorul, dirijorul şi folcloristul George Sîrbu, una dintre personalitățile de geniu a acestor ținuturi, apreciat ca fiind unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultima jumătate de veac şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”, ne-a părăsit pentru totdeauna. Remarcabil tălmăcitor al creaţiei populare, intuind în adâncuri forța expresivă a folclorului românesc, a propagat, alături de lucrările sale, care se bucurau de un incontestabil prestigiu, și creaţiile unor compatrioţi ai săi, atrăgând astfel atenţia asupra tinerei generații de interpreți și a școlii muzicale româneşti.
George Sîrbu a fost unul dintre cei mai de seamă dirijori contemporani de orchestre populare, iar bagheta sa emana încredere, lumină și forță. Măiestria sa dirijorală s-a caracterizat prin profunzimea redării sensului operei artistice, a filonului emoțional ancestral şi prin limpezimea concepţiei, prin sobrietatea, supleţea şi expresivitatea gestului.
Prima dată a scris muzică uşoară, iar de la vârsta de 18 ani a început să culeagă folclor mergând prin vetrele folclorice ale Bucovinei. A cules folclor poetic, coregrafic, muzical, pentru că la acel moment avea şi un coregraf în echipă, un solist sau doi şi un instrumentist. Aşa a realizat aproape anual repertorii noi şi creaţii de folclor consacrate, aproape de autentic, iar în anul 1964 a început înregistrările la studiourile radio din Bucureşti.
A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în anul 1973.
Între anii 1961 şi 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în perioada 1980 -1989 a fost dirijor şi director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriţei” din Bacău.
Între anii 1990 -1995 maestrul George Sîrbu a fost numit dirijor, director şi secretar muzical la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, iar în 1990 a înfiinţat Ansamblul „Balada”, cunoscut mai apoi ca Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, care a dat scenei folclorului românesc numeroşi interpreţi talentaţi.
Din anul 2002 maestrul George Sîrbu a înfiinţat - având ca obiectiv promovarea şi conservarea tradiţiilor folclorice şi religioase din Bucovina şi Moldova - Fundaţia Culturală care-i poartă numele.
Spunea cândva Maestrul Sîrbu: “Am reuşit să atragem în Bucovina oameni de calitate, personalități politice, împăraţi, regi. Un fel de legende ale timpului lor.”
Acum, iată, Maestrul George Sîrbu, împăcat cu sine și cu universul său miraculos, intră pentru totdeauna în legendă”.