O delegație a Asociației Institutul Bucovina a participat, în perioada 16-20 mai 2022, la un training Erasmus+ în Olanda, destinat dezvoltării abilităților antreprenoriale.
Echipa suceveană a fost formată din membri și profesori colaboratori din partea Liceului Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc și ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului. Sucevenii au participat la evenimentul organizat sub forma unui training în orașul Burgh-Haamstede din Olanda.
Lansat în martie 2021, proiectul vizează crearea unui „curriculum VET” axat pe dezvoltarea gândirii antreprenoriale, destinat tinerilor NEETs, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, care nu urmează nici o formă de pregătire educațională sau profesională. Prin mijloace nonformale, activitățile cuprinse în agenda celor cinci zile de instruire au avut drept obiectiv pregătirea profesională a 28 de traineri. Selectați din partea celor 7 organizații implicate în procesul de implementare, misiunea acestora continuă și în țările de origine, acolo unde vor îndruma la rândul lor 40 de tineri care nu urmează nici o formă de pregătire educațională sau profesională (NEETs) în vederea dezvoltării abilităților digitale și antreprenoriale.
· Prezentări
Evenimentul a fost găzduit de partenerul olandez, centrul Pro Work, cu participarea reprezentanților din partea organizației aplicante – WSX Enterprise (Marea Britanie) și ai partenerilor: Make a Dream Publishing Limited (Marea Britanie), Athens Lifelong Learning Institute (Grecia), Musev (Turcia), Asociația Institutul Bucovina (România) și Duemilauno Agenzia Sociale (Italia).
În prima zi a trainingului, cuvântul de deschidere a aparținut președintelui organizației gazdă, Theo Grefkens, care i-a întâmpinat pe delegații europeni la centrul Pro Work, alături de Tessa Den Bakker, manager proiecte. Primele prezentări din cadrul modulului Comunicare au fost susținute de prof. Nicoleta Tudurean de la Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, care a vorbit trainerilor despre tipurile de comunicare și i-a invitat pe aceștia să le descopere în cadrul unui exercițiu de cunoaștere.
Din partea Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Elena Sextilia Solonaru i-a implicat pe partenerii europeni într-un joc de comunicare nonverbală, iar prin intermediul unei activități de transmitere a unui mesaj prin gesturi tactile a exemplificat faptul că fiecare persoană are un mod unic de interpretare a mesajului, iar pe măsură ce acesta este comunicat prin intermediul mai multor emițători, poate suferi distorsiuni. A doua parte a modulului a fost pregătită de partenerii din Turcia, care au subliniat importanța voluntariatului în lucrul cu grupurile vulnerabile.
A doua zi, formatorii din partea Athens Lifelong Learning Institute au vorbit invitaților despre încrederea de sine și sprijinirea tinerilor NEETs, invitându-i pe participanți să se grupeze și mai apoi să prezinte soluțiile la care pot apela atunci când întâmpină situații dificile în abordarea grupului țintă. Miercuri, dis-de-dimineață, specialiștii din partea Duemilauno Agenzia Sociale au subliniat principalele nevoi ale acestor persoane vulnerabile și au propus un exercițiu de creativitate, pentru ca fiecare organizație parteneră să își imagineze și să deseneze propriul NEET. După-amiază, Adriana Crear de la WSX Enterprise a povestit despre importanța huburilor și le-a propus celor prezenți să se gândească la secțiunile pe care le pot cuprinde într-un hub digital.
Joi, Graham Nicholls din partea Make a Dream Publishing Limited a intervenit online, via Zoom, pentru o discuție legată de economia socială. Activitatea propusă de acesta a vizat elaborarea unui plan de afacere pe o temă dată: abilități digitale, haidressing și un centru pentru copii. În ultima zi a mobilității transnaționale, organizatorii au înmânat tuturor certificatele de participare și au testat aplicabilitatea planurilor de lecție elaborate în cadrul proiectului, printr-un exercițiu de asociere între nevoile unui tânăr NEET cu profil specific și resursele disponibile.
Partenerii se vor reuni din nou în această vară, pentru o nouă mobilitate internațională care va avea loc în orașul Trieste din Italia. Pentru cei interesați de proiectul Erasmus+ Entrepvet, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & PR, tel: 0770367769, e-mail: media@bucovinainstitute.org. De asemenea, sunteți invitați să vizitaţi pagina de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.