Zeci de elevi talentați din mai multe localități sucevene au participat sâmbătă, 14 mai 2022, la Iulius Mall Suceava, la Olimpiada „Meșteșugurilor Artistice Tradiționale”, faza județeană, „Tradiții Bucovinene”, competiție organizată de Palatul Copiilor Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Aproape 60 de mici artiști din municipiul Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Rădăuți, Dornești etc., cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani („copii care provin fie din mediul rural, ateliere individuale, membri ai cercurilor de profil de artă populară, fie din școli sau cluburi ale elevilor din mediul rural sau urban și care se manifestă, prin instrucția și educația primită, în familie sau școală”) au prezentat obiecte cusute, țesute și brodate, articole de port popular și podoabe tradiționale, măști și păpuși, ouă încondeiate, piese din lemn sculptat, icoane pe lemn și sticlă etc.
Invitată la eveniment, Eutasia Rusu, expert etnograf - Centrul Cultural „Bucovina”, a declarat că acest concurs a constat în confecționarea unor obiecte, pornind de la materialul brut sau obiecte semifinite, pe care concurentul le-a efectuat în timpul concursului, precum și în prezentarea unor obiecte finite, realizate de concurent în prealabil.
Comisia de jurizare a fost constituită din specialiști: etnografi, muzeografi, critici de artă, creatori populari, profesori instructori și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Secțiunile din concurs au fost: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă, țesut, cusut/brodat, confecționat port popular, confecționat păpuși, confecționat podoabe, împletit - fibre vegetale, artă decorativă – pictat ceramică, pictat piese de mobilier, confecționat măști, prelucrare lemn, os, fier, prelucrare lut – olărit.
„Copiii participanți, precum și coordonatori lor, au fost la un nivel remarcabil în practicarea meșteșugurilor artistice tradiționale, astfel doresc să felicit toate echipele prezente la această olimpiadă, pentru iscusință și drag de tradiție. Nu în ultimul rând, adresez felicitări doamnei profesor Petronela Rusu, cea care s-a ocupat, cu îndârjire și profesionalism, de buna desfășurare a acestei acțiuni. Este extraordinar ceea ce faceți pentru copii și arta populară bucovineană”.
Tot sâmbătă, 14 mai, la Iulius Mall Suceava, a avut loc Concursul Județean „Tezaur Folcloric Bucovinean”, din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur”, manifestare la care au participat câteva sute de copii, care au interpretat cântece populare și au impresionat prin mișcările perfect sincronizate ale dansurilor românești. Evenimentul a fost organizat de Palatul Copiilor Suceava, sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Suceava.