Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 111 (8028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prezență suceveană la Pașcani, la omagierea primului rector al instituției sucevene de învățământ superior, acad. Constantin Ciopraga

Duminică, 15 Mai 2022 (10:25:17)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând cu anul 2015, la Pașcani se organizează simpozionul dedicat academicianului, profesorului universitar, istoricului și criticului literar, poetului și memorialistului Constantin Ciopraga, în semn de omagiu adus celui care și-a pus viața în slujba studiului și criticii literaturii române, având și menirea organizării de-a lungul vieții a unor evenimente culturale dedicate marelui scriitor Mihail Sadoveanu.

Pentru prima dată, la ediția unui simpozion dedicat lui Constantin Ciopraga au fost invitați profesori universitari de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, în încercarea de extindere a ariei de interes pentru cel care, cândva a fost și primul rector al instituției de învățământ superior din Suceava.

Tema simpozionului organizat și în acest an la Casa de Cultură ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani a fost ”Constantin Ciopraga-o conștiință în istorie”, alături de organizatori fiind prezentă și Magda Ciopraga, cadru universitar și fiica academicianului. Invitații suceveni au fost prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, conf. univ. dr. Daniela Petroșel, lector univ. dr. Gina Puică, întâlnirea fiind moderată de prof. univ. dr. Claudia Costin.

 

  • Constantin Ciopraga- criticul literar și profesorul universitar

 

Constantin Ciopraga s-a născut la 12 mai 1916 la Pașcani, a făcut școala gimnazială în oraș, după care a absolvit licelul ”Nicu Gane” din Fălticeni. S-a format și s-a desăvârșit profesional la Iași, unde în 1949 a devenit profesor la Facultatea de Litere și Filozofie din cadrul universității ieșene. El a devenit apoi un spiritus rector, un mentor pentru orașul Suceava, unde în 1963 a devenit primul rector al Institutului Pedagogic de Învățământ Superior din Suceava, devenit peste cateva decenii universitatea de astăzi. Ciopraga a fost o personalitate complexă a științelor umaniste, a culturii române, autor a numeroase volume de critică literară, scriitor, poet, memorialist. El poate fi considerat o prezență vie pentru cei care intră în universitatea suceveană, portretul său fiind prezent la intrarea în decanatul Facultății de Litere, alături de portretele rectorilor instituției sucevene.

Despre tipul lecturii critice promovate de Constantin Ciopraga și raportarea lui la mari autori ai literaturii române, în cadrul evenimentului derulat sâmbătă la Pașcani a vorbit conf. univ. dr. Daniela Petroșel. Paginile scrise de Constantin Ciopraga în stilul său dulce-curgător îi face pe cititori să înțeleagă mai bine, să decodeze mesajul unor texte fundamentale din literatura română, studiile sale fiind cunoscute nu doar în spațiul cultural românesc. Romanul ”Nisipul” semnat de C-tin Ciopraga a fost prezentat publicului prezent la simpozion de lector univ dr. Gina Puică. Despre opera marelui autor s-a scris însă destul de puțin după 1990, una dintre lucrările care vorbesc despre activitatea neobosită a criticului și istoricului literar fiind cea coordonată de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu din cadrul USV și intitulată ”Constantin Ciopraga 85 de ani – Dosarul unei existențe”, apărută la Editura Universității în 2001. Despre întîlnirile cu marele profesor și legătura cu acesta prin prisma creației literare, precum și despre personalitatea lui a vorbit în cadrul evenimentului prof. Mircea A. Diaconu: ”Profesorul Ciopraga părea rece, rigid, distant, inhiba și aproape că transmitea teamă, iar ca profesor era un profesor de catedră, care își citea cursurile. Citea cursurile pentru că nu voia să riște nimic, își dăduse doctoratul în 1956, în plină prigoană sovietică și învățase că orice cuvânt, folosit nepotrivit, te putea băga în închisoare. Știa că <diavolul stă în detalii> și nu voia să se întâlnească cu el. Prefera să citească acele fraze la care lucrase îndelung, voind în acest fel să transmită un stil de lucru.”

Constantin Ciopraga rămâne desigur un reper al cricitii și istoriei literaturii române, care și-a împletit destinul cu edificarea instituției sucevene de învățământ superior, astăzi Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prezență suceveană la Pașcani, la omagierea primului rector al instituției sucevene de învățământ superior, acad. Constantin Ciopraga.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Prezență suceveană la Pașcani, la omagierea primului rector al instituției sucevene de învățământ superior, acad. Constantin Ciopraga5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei