Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan vrea ca Guvernul României să ia cele mai bune măsuri, pe termen scurt, astfel încât, pe mesele românilor, să fie prezente tot mai multe alimente românești, produse și procesate la noi în țară. ”Ani la rând, agricultura românească s-a sprijinit doar pe umerii fermierilor români care, lipsiți de resurse financiare, de echipamente, de utilaje, de irigații și de depozite moderne nu au putut să țină piept concurenței acerbe din alte state europene. Mult prea mulți ani, sectorul agricol românesc a fost privit drept o povară și nu ca o oportunitate economică care să sprijine economia națională și exporturile țării. Cu toate acestea, fermierii români s-au încăpățânat să reziste și, potrivit recensământului agricol publicat anul acesta, suprafețele cultivate la nivel național au crescut în ultimii ani”, a arătat Ioan Balan.
Una din modalitățile prin care fermierii români pot fi ajutați este simplificarea procedurile de accesare a subvențiile venite de la Uniunea Europeană, fie pentru culturi, fie pentru creșterea animalelor. ”Anul acesta putem să spunem că procedurile sunt mult mai simple, mai puțin birocratice și că cea mai mare parte a documentațiilor se poate transmite online, fără drumuri inutile și fără dosare cu șină. De asemenea, felicit Guvernul României condus de Nicolae Ciucă pentru faptul că, încă din luna februarie, a adoptat hotărârea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în condițiile creșterilor amețitoare ale prețurilor la carburanți. Apreciez și alocarea de 200 de milioane de euro pentru dezvoltare unităților de procesare a produselor românești, astfel încât să vedem cât mai multe produse fabricate în România”, a mai spus Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean a amintit și de faptul că Guvernul condus de Nicolae Ciucă a lansat și urmează să lanseze noi axe de finanțare, programe, subprograme și măsuri specifice, finanțate din fonduri europene nerambursabile care să sprijine fermierii români să se dezvolte, să-și cumpere echipamente, să se modernizeze și să treacă mai ușor peste toate șocurile provocate atât de criza energetică, cât și de agresiunea rusă asupra poporului ucrainean. ”Cred că este de datoria fiecărei autorități publice din România să facă cunoscute aceste oportunități fermierilor și să sprijine efortul acestora de a produce mai mult și de calitate superioară. O producție mai bună a fermierilor noștri, români, reprezintă singura garanție că alimentele de bază vor fi accesibile prin preț tuturor cetățenilor români. Așadar, de succesul fiecărui fermier din România depinde în mod crucial și standardul nostru de viață”, a conchis Ioan Balan.