Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 106 (8023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studenții ”Școlii de vară PORT Cultural” vor studia patrimoniul cultural în localități din județul Suceava

Luni, 9 Mai 2022 (12:50:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

”Patrimoniul: valoare culturală europeană” reprezintă tema generală de implementare în acest an a Școlii de vară PORT Cultural, organizată în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Derulată în perioada 9-15 mai prin intermediul Centrului de Resurse și Cercetări în Turism al USV, în colaborare cu Universitatea de Științe Aplicate din Augsburg, Germania, evenimentul educațional se va derula în localități din județul Suceava, precum Bilca, Putna și Cacica. Ediția din acest an își propune să pună în lumină un deceniu de când USV, prin activitățile de cercetare derulate și prin munca voluntarilor, a devenit un actor activ în domeniul conservării patrimoniului local și național.

La ediția din acest an a școlii de vară vor participa 25 de studenți de la Universitatea de Științe Aplicate din Augsburg, Facultatea de Arhitectură, programul de studii Construcții si Eficiență Energetică, cadre didactice din USV, dar și experți în anumite domenii de interes care vor coordona atelierele de lucru și vor prezenta invitaților diferite zone cu valoare culturală, din regiunea Județului Suceava.

 

·        Șapte zile de ateliere, activități de cercetare și mese rotunde

 

Programul include o săptămână de ateliere de lucru în cel puțin două metode de construcție arhaice, șindrilă și lut, dar și mese rotunde, activități de cercetare, prezentări legate de moștenirea tradițională, elaborarea de soluții durabile pentru adaptarea caselor tradiționale la nevoile actuale de locuit, toate reunite în cadrul titulaturii: „Tehnici de renovare a unei case din lemn și lut: compatibilități, materiale, tehnici”. 

Întreaga susținere aparține Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, în continuarea proiectului PORT Cultural - PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală, proiect finanțat de UEFISCDI și implementat în perioada 2018-2021 (www.portcultural.usv.ro). Prin eforturile organizatorice, ediția școlii de vară din acest an își propune să răspundă unor întrebări precum: Cum pot să păstrez vechea casă tradițională și să o adaptez la nevoile actuale?,  Ce tip de materiale și tehnici ar trebui să folosim pentru renovare și izolare, care să fie compatibile cu vechile materiale tradiționale de construcție (lemn și lut) și cu un mod sustenabil de construcție?, întrebări care pot aduce la suprafață probleme legate de peisajul cultural din sud-estul Europei, în mare parte reprezentând destinații turistice, peisaj care a suferit și suferă, în continuare, transformări vizibile. Dorința de modernizare a locuințelor și a modului de viață, în general, a devenit o problemă de ordin cultural, reflectată în oglinda unei societăți care se îndreaptă vertiginos către uniformizare.

În urma acestui eveniment, devenit deja o tradiție, organizatorii se așteaptă ca invitații și toți participanții să reușească să identifice metode adecvate de conservare și reparare a caselor vechi, folosind materiale de construcții tradiționale sau noi și compatibile, dar mai ales să vină cu soluții sustenabile de optimizare a eficienței energetice. Această activitate vrea să vină în completarea efortului depus în ultimii 11 ani de studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, care prin intermediul unor proiecte precum HE-CROSS, Heritage sau PORT Cultural au documentat peste 800 de case, inventariate ca resurse valoroase de patrimoniu.

Ediția 2022 a evenimentului este susținută de Primăria Comunei Cacica, Muzeul Bucovinei, Asociația iaBucovina, Asociația pentru dezvoltare locală Putna, Ambulanța Caselor Tradiționale, Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România, Inițiativa „Salvează Satul Bucovinean” și ADER Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenții ”Școlii de vară PORT Cultural” vor studia patrimoniul cultural în localități din județul Suceava.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studenții ”Școlii de vară PORT Cultural” vor studia patrimoniul cultural în localități din județul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei