Analizele efectuate de instituțiile de sănătate publică din Uniunea Europeană arată că peste 40 la sută dintre cazurile de cancer înregistrate ar fi putut fi prevenite, iar mortalitatea redusă, prin diagnosticare și tratament în faze incipiente, se subliniază într-un comunicat de presă remis de Direcția de Sănătate Publică Suceava. În acest context, statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului, prin care se vizează reducerea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor. Campania „Și tu poți preveni cancerul!”, desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îții măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, se încadrează în acest obiectiv.
Conform purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, la această dată în evidențele instituției sunt 12.230 de bolnavi de cancer. De asemenea, în cursul anului trecut, 1.227 de suceveni au murit din cauza diferitelor forme de cancer. Procesul de transformare a celulelor normale în celule tumorale, care poate să apară la toate vârstele, este rezultatul interacțiunii dintre factorii genetici personali și factorii externi favorizanți în apariția neoplasmelor - substanțe cancerigene fizice (radiațiile ultraviolete și ionizante); substanțe cancerigene chimice (azbest, aflatoxină - contaminant alimentar, arsen - contaminant al apei de băut); și substanțe cancerigene biologice (infecții virale, bacterii, paraziți).
Datele statistice arată că, în UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool sunt, de asemenea, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie „o altă cauză majoră a apariției acestei boli”. Ca urmare, între 30-50 la sută dintre cancere pot fi prevenite prin alegerea unui stil sănătos de viață și măsuri de sănătate publică, cum ar fi imunizarea împotriva infecțiilor care cauzează cancer.
· Factori de risc
Principalii factori de risc în aparția cancerelor sunt:
* Tutunul
Fumul de tutun conține peste 7000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și cel puțin 69 sunt cunoscute că provoacă cancer.
* Inactivitatea fizică, factorii dietetici, obezitatea și supraponderalitatea
Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de multe tipuri de cancer, cum ar fi de esofag, colorectal, sân, endometru și rinichi. Activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o dietă sănătoasă pot elimina riscul.
* Consumul de alcool
Consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și sân. Riscul de cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată.
* Infecții
Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi hepatita și virusul papiloma uman (HPV), sunt responsabile pentru până la 25% din cazurile de cancer. Sunt disponibile vaccinuri pentru virusul hepatitei B și unele tipuri de HPV și pot reduce riscul de cancer de ficat și, respectiv, de col uterin.
* Poluarea mediului
S-a estimat că poluarea aerului exterior a contribuit la 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial în 2016, dintre care 6% au fost decese cauzate de cancer pulmonar
* Radiațiile
Expunerea la toate tipurile de radiații ionizante crește riscul apariției diferitelor tipuri de malignitate, inclusiv leucemie și o serie de tumori solide. Radiațiile ultraviolete (UV), și în special radiațiile solare, sunt cancerigene pentru oameni, provocând toate tipurile majore de cancer de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC) și melanomul. Evitarea expunerii excesive și folosirea de protecție solară și îmbrăcăminte de protecție sunt măsuri preventive eficiente. Dispozitivele de bronzare care emit UV sunt acum clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni, pe baza asocierii lor cu cancerele de melanom de piele și oculare.
DSP a furnizat și câteva statistici la nivel la nivel mondial, care arată că una din 11 femei și unul din 8 bărbați mor anual din cauza cancerului. Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid bărbații sunt, în ordinea frecvenței, cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, colorectal și de prostată, iar cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid femeile sunt, în ordinea frecvenței, cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de col uterin și de stomac. Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 25% din decesele cauzate de această boală. Din punct de vedere al impactului economic, costul economic total anual al cancerului a fost estimat la 1,16 trilioane de dolari.