În luna aprilie, Asociația Destine și Valori a desfășurat la Suceava proiectul „Realitate marcată de război”, prin care și-a propus să aducă bucurie și alinare persoanelor care au fugit din calea războiului. Proiectul desfășurat în județul Suceava a vizat 150 de refugiați ucraineni, persoane vulnerabile care tranzitează/se stabilesc în România, pentru care s-au făcut demersuri de asigurare a nevoilor de primă necesitate.
Proiectul continuă și în luna mai 2022.
„Prin implementarea proiectului se dorește crearea legăturii între comunitate și persoanele refugiate astfel încât persoanele din Ucraina să depășească mai ușor obstacolele ivite din timpul tranzitării sau stabilirii în comunitatea românească. Pe parcursul proiectului <Realitate marcată de război> se urmărește asigurarea alimentelor de bază, a medicamentelor de primă necesitate și a suplimentelor alimentare, respectiv dialogul cu grupul țintă în vederea identificării nevoii și asigurarea unui trai mai bun pe teritoriul României”, a explicat Alexandra Luca, președintele Asociației Destine și Valori.
Practic, 150 de refugiați ucrainenii beneficiază de un pachet consistent de alimente de bază, produse igienico-sanitare, medicamente în vederea creșterii nivelului de trai, dar și de socializare activă pentru a diminua sentimentul de "a fi printre străini".
„Războiul a luat prin surprindere pe toată lumea. Este o realitate care a trezit la viață sentimentul de empatie, de a fi alături de cei aflați în nevoie și de a întinde o mână de ajutor acolo unde viața care s-a clădit pe munca de ani de zile s-a surpat în doar câteva minute. Nu sunt singuri, iar noi vom încerca să le din alături cu toate resursele de care dispunem. Oameni printre oameni suntem indiferent de limbă, rasă, naționalitate, sentiment de apartenență”, a declarat Stelian Șomîtcă, coordonatorul proiectului finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.