Cupa Bucovinei la judo a transformat Ipoteștiul în capitala judo-ului juvenil din România. Aproximativ 400 de copii de la mai multe cluburi din țară, dar și din Republica Moldova au ținut să participe la această competiție, iar arbitrajul a fost asigurat de zece oameni cu experiență în domeniu care au venit la Ipotești din aproape toate județele Moldovei. Organizatorii de la Asociația Club Sportiv Bucovina au mărturisit că nu se așteptau la un număr atât de mare de sportivi. ”Participă 16 echipe din România și trei din Republica Moldova. E o participare foarte numeroasă și nici eu nu mă așteptam. Credeam că vor veni vreo 100 și ceva de participanți, dar sunt aproximativ 400. Cei mai mici participanți au 4-5 ani, iar cei mai mari 21 de ani”, a precizat Gheorghe Conisceac, centru negru, doi dan, președinte și antrenor la ACS Judo Bucovina. Iar la o competiție atât de amplă au fost și lacrimi de necaz, dar și de bucurie. Rareș este din Târgu Frumos, iar la final a ocupat locul trei după ce a învins zece adversari. La final era obosit și nici nu mai avea puterea de a se bucura pentru performanța sa. Mult mai exuberantă era însă Elisabeta Pavăl, sportivă legitimată la ACS Judo Bucovina și care a terminat concursul de la Ipotești pe poziția a treia, chiar dacă a avut meciuri dificile. ”Două dispute le-am pierdut, iar adversarele m-au proiectat și m-am lovit, dar alte două meciuri au fost ușoare, adversarele s-au pus în genunchi și le-am bătut”, a spus Elisabeta. Ea practică judo de mai puțin de un an, dar primul concurs la care a participat, la Bacău, a impresionat-o extrem de mult, astfel încât a decis să continue. Dacă organizatorii nu se așteptau la un număr atât de mare de participanți, șeful arbitrilor veniți la Ipotești spune că era firesc să existe un asemenea interes ridicat. ”E o provocare să încerci să fii chirurg cu acuratețe, să aplici regulile care sunt valabile pentru toată lumea și care aplicare corect în final dau satisfacție totală. Pentru că dacă greșești, chiar și cel care câștigă simte în sufletul lui că nu a prea meritat, dar după o luptă grea victoria are o valoare foarte mare atunci când este acordată corect. Mă așteptam la un număr atât de mare de participanți, mai ales după ediția de anul trecut care a fost o promisiune, iar după această secetă a competițiilor toată lumea dorește să participe, să scoată copiii din sala proprie de antrenamente, să socializeze și după cum se vede toată lumea vorbește cu toată lumea”, a arătat Costel Largu, arbitru continental din Iași, centură neagră trei dan și care practică judo din 1974.
- La Ipotești se va extinde actuala sală de sport special pentru judo
Competiția a putut fi organizată cu sprijinul unor sponsori, cum ar fi Ovimansard, Astrahan Gel, Betty Ice, Arinvest, dar și a Primăriei Ipotești și a Primăriei Fântânele. De altfel, la festivitatea de deschidere care a avut loc în sala de sport din Ipotești au participat Constantin Bobu, viceprimarul din Ipotești, respectiv Vasile Hâj, primarul din Fântânele. Acesta din urmă a participat deoarece clubul ACS Judo Bucovina funcționează la Fântânele. Din păcate, comuna nu are o sală de sport, astfel încât competiția a fost organizată în sala de la Ipotești. ”Suntem foarte bucuroși că o comună mică, așa cum este Fântânele, reușim să găsim niște bani să ajutăm mai multe ramuri de sport, printre care și judo. Avem oameni care au practicat acest sport și au reușit într-un timp foarte scurt să aducă lângă ei foarte mulți copii, care s-au dovedit campioni. Mă bucur să văd aici atât de mulți copii, mai ales că este un sport cu reguli stricte, dar este un sport care creează caractere”, a precizat Vasile Hâj. De cealaltă parte, Constantin Bobu, viceprimarul din Ipotești, este de părere că prezența unui număr atât de mare de sportivi și antrenori nu poate fi decât o carte de vizită pentru comună. ”Ne mândrim și suntem bucuroși că avem un număr atât de mare de participanți. Am fost și vom fi alături de ei mereu, o dovadă în acest sens fiind faptul că alături de această sală vom mai construi una, special pentru judo, să poată să se deruleze simultan două competiții. Va fi o extindere de circa 250 metri pătrați, o investiție destul de substanțială din bugetul local”, a arătat Constantin Bobu.
De remarcat că la festivitatea de deschidere au fost acordate diplome și cupe reprezentanților celor două administrații locale, sponsorilor, dar și profesorului Mihai Airinei, unul din pionerii acestui sport în județul Suceava.