Municipiul Suceava a fost desemnat joi, de către Comisia Europeană, să fie unul dintre cele 100 de orașe europene inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030.
Din România au fost selectate 3 orașe, respectiv București, Cluj-Napoca și Suceava, dintr-un total de 13 orașe care s-au înscris în competiție.
La nivel european au fost depuse 377 aplicații de participare la misiunea UE “Orașe inteligente și neutre climatic”.
“Greul abia acum începe. Următoarea etapă este cea de întocmire, semnare și implementare de către fiecare oraș selectat a unui <Climate City Contract>.
În primul apel al Misiunii <Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic> bugetul pentru orașele selectate este de 117 milioane euro.
Acțiunile din cadrul proiectului vor acoperi o gamă largă de tematici, cum ar fi planificarea și proiectarea urbană pentru orașe neutre din punct de vedere climatic, mobilitatea urbană durabilă, zone cu energie pozitivă și curată.
Alăturându-se Misiunii UE, municipiul Suceava are în vedere reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, creșterea eficienței energetice la nivel local și creșterea calității vieții în municipiul Suceava.
Este o onoare pentru orașul nostru, dar și o responsabilitate!”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, după anunțarea rezultatelor.
Misiunea privind orașele inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei va sprijini, va promova și va pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice până în 2030 și va transforma aceste orașe în centre de experimentare și de inovare pentru toate orașele. Fiecare dintre cele 100 de orașe pioniere care au acceptat misiunea de a deveni neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030 va semna un contract municipal privind clima, ajustat la realitățile fiecărui oraș și dezvoltat printr-un proces de creare în comun, astfel încât să fie luate în considerare opiniile de la toate nivelurile.
Contractele municipale vor include un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu planurile aferente de investiții. Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat.
Contractul municipal privind clima va oferi cetățenilor și societății civile un rol activ și le va furniza noi platforme de acțiune și resurse mai bune pentru conceperea și punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice. În acest scop, orașele vor trebui să elaboreze abordări eficiente pentru mobilizarea comunităților și pentru influențarea și stimularea schimbărilor de comportament.