Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a vorbit recent într-o predică ținută la Mănăstirea Sihăstria Putnei despre războiul din Ucraina, despre drama pe care o trăiesc „frații ortodocși”, despre măsurile, sancțiunile pe care le impun Rusiei țările occidentale („vorbe goale”), dar și despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe care îl numește „tiran”.
În predică, arhimandritul Hrisostom Rădăşanu a folosit „adevăruri ortodoxe”, a dat exemple concrete pentru a se face înțeles și pentru a transmite un mesaj tranșant: „Cel care scoate sabia, de sabie va pieri”.
Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu spune în cuvântul său de învățătură: „Și iată că cei puternici astăzi par a nu face nimic când un tiran de la Răsărit invadează o țară soră. Nimic nu fac. Vorbe goale. Sancțiuni economice...? Nu pun piciorul în prag, pentru că nu-i doare. Pentru că niciodată nu i-a durut”.
· „Răul trebuie arătat cu degetul și trebuie spus că este rău”
Preotul le spune credincioșilor că nu trebuie să se încreadă „în cei puternici, în fiii oamenilor. (...) Cum este posibil ca tu, care te numești ortodox, şi îţi place să te filmezi pe la mânăstirile de pe muntele Athos, și mergând, chipurile, la slujba de Paște și de Crăciun să pui pe slujitorul tău ortodox să bombardeze Kievul nostru sfânt. Acolo se află biserici pe care noi nu le-am avut din vremurile acelea vechi. Acolo se află sfânta mânăstire a peșterilor, în care se află trupurile cele neputrezite. Nu îţi e teamă când faci asta? Aud mulţi credincioși, ba chiar și clerici, care spun că Putin are dreptate. Plata lui Putin să o aibă și tot sângele vărsării să fie pe mâinile lor, de la Cain, care l-a ucis pe Abel, până în zilele noastre. Și nu glumesc când spun lucrurile astea. Cum este posibil ca tu, ortodox, să îi iei pe musulmanii ceceni şi să îi pui să-ți alerge frații ucraineni, ca și cum noi ne-am lua armatele ISIS şi ne-am duce în Moldova să o cotropim. Cum este posibil lucrul acesta? Frate pe frate se ucid. (...) Și mai spui că eşti ortodox? De-ai face tot pământul cu biserici poleite cu aur nu valorează cât viața unui ucrainean, pe care armatele tale l-au ucis, în săptămâna care a trecut. Și atunci, cum ne așezăm noi lăuntri? Răul trebuie arătat cu degetul și trebuie spus că este rău. Și să nu îndrăznească nimeni, că uciderea unui frate ortodox, chiar neortodox să fie, în general, oameni, nu este posibil, nu este îngăduit, căci noi știm cărui Dumnezeu slujim, acela care a zis... care scoate sabie, de sabie va muri (...). Și am uitat cui Dumnezeu slujim...?”
· „Să nu aşteptaţi ca după ce am sfârtecat trupuri de oameni, să mergem înaintea lui Dumnezeu întru oarecare fel îndreptaţi”
În predica sa, Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu amintește și de cei care îi iau apărarea președintelui Putin: „Și auzim că Putin face bine, că săracul Putin (...), și-i iau apărarea unui ticălos, căci ticălos este. Trebuie să ne asumăm asta înainte lui Dumnezeu. Și să arătăm că răul este rău. Că tot așa și-au împărțit țările și viețile oamenilor, din vechime până în ziua de astăzi”.
Preotul mai spune: „Dacă poporul acesta ucrainean nu mai vrea cu tine, lasă-l să-și trăiască bucuria şi libertatea, așa cum dorește el. Dacă Dumnezeu nu se bagă peste libertatea ta, omule, cine ești tu să o faci? Nu vă încredeți în boieri, în fiii oamenilor în care nu este mântuire. (...) Pământ suntem şi pentru pământ acuma ne batem, pentru pământ acuma ne ridicăm frate împotriva altui frate. Fraților și surorilor, în cine să ne încredem dacă nu putem să ne încredem în cei puternici, în fiii oamenilor întru care nu este mântuire? Fericit, o Doamne, cel ce are ajutor pe Dumnezeul lui Iacob. (...) Încă o dată ni se arată că singurul, cu adevărat, care ţine la oameni, este iubitorul de oameni, Dumnezeu. Sigur, gândiţi-vă ce este în inima lui când vede ce este acum, ortodocși împotriva ortodoșilor. Patriarhul Moscovei, Dumnezeu să îl ierte, a ieșit cu un comunicat de doi lei, în loc să stea în fața tancurilor. Nu a zis nimic. Când a fost revoluția portocalie în Ucraina, de i-au dat jos pe președinți, au ieșit şi preoţii cu proțesiile și cu crucile. Acum nu mai vezi nimic. Ce s-a întâmplat, unde ne este curajul?”
De mai multe ori, în predică, preotul a subliniat: „Noi, mai ales creștinii, trebuie să spunem răului rău și binelui bine. Și așa îi vom sluji lui Dumnezeu, căci Duminica înfricoșătoarei judecăţi asta ne arată, că răul este rău şi binele este bine. De aceea, Dumnezeu, la sfârșitul veacurilor, va despărți în mod esențial, fundamental, răul de bine, și dacă noi am avut curaj să spunem răului rău şi binelui bine, vom fi de partea Lui, daca nu, nu”.
Preotul își încheie cuvântul de învățătură cu o atenționare: „Să nu aşteptaţi ca după ce am sfârtecat trupuri de oameni, să mergem înaintea lui Dumnezeu întru oarecare fel îndreptaţi. Nu vom avea trecere. Este ca și cum lupul, după ce a sfârtecat o turmă de oi, vine la cioban și își cere iertare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu este posibil lucrul acesta. Cel care scoate sabia, de sabie va pieri”.
· Cine este Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu
Conform Doxologia.ro, Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, pe numele de botez Cristian Petru, s-a născut pe data de 28 iunie 1980, la Timişoara. Între anii 1994-1999 a urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ; între 1999-2003 a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi – secţia pastorală; între 2003-2004 a frecventat School of Ecumenical Studies – Ecumenical Institute at Bossey; între 2004-2005 urmează masterul la Facultatea de Teologie din Iaşi, secţia sistematică-biblică, iar momentan este doctorand al Institutului Pontifical Oriental de la Roma, cu o teză ce tratează viaţa mănăstirească românească din veacul al XX-lea. Între anii 1999-2006 a lucrat la Radio Trinitas, iar în perioada iulie-octombrie 2004 a fost redactor-şef al acestui post de radio.
Din octombrie 2004 vine ca preparator la Catedra de Teologie Morală şi Spiritualitate Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Teologie din Iaşi. A scris zeci de studii şi articole în „Analele ştiinţifice” ale Universității „Al. I. Cuza”, în „Ziarul Lumina” şi „Lumina de Duminică”, în „Îndreptătorul credinţei”, în „Ideea Creştină” și „Lumea Ieşeanului”.
În anii dedicaţi lucrului în mass-media bisericească, părintele Hrisostom s-a remarcat atât prin conştiinciozitate şi profesionalism, cât şi printr-o generozitate deosebită, manifestată prin împărtăşirea experienţei sale şi altor colegi, mulţi dintre aceştia datorându-i faptul că în prezent lucrează ca şi comunicatori în Biserică.
În vara anului 2006 decide să păşească în viaţa monahală alegând pentru închinoviere Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde va primi şi hirotonia întru ierodiacon, iar mai apoi ieromonah. După întronizarea ÎPS Teofan ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, este chemat la ascultare, fiind numit secretar mitropolitan. În Duminica Rusaliilor din anul 2012, părintele Hrisostom Rădăşanu a fost ridicat la rangul de arhimandrit. În prezent, părintele Hrisostom este consilier Sector Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.