Pe lângă frumusețea celebrelor mănăstiri pictate, a locurilor și obiceiurilor tradiționale, cei care ajung în Bucovina pentru Sărbătoarea Paștelui nu trebuie să rateze o călătorie unică cu Mocănița Huțulca din Moldovița. Micul trenuleț cu abur îi va purta într-o călătorie de neuitat pe Valea Moldoviței, în tărâmul de poveste al huțulilor, oameni ai muntelui cu origini ucrainene. O astfel de călătorie reprezintă o incursiune în trecut, prin peisajul pădurilor și caselor de poveste, renăscute la viață în anotimpul primăverii. Pentru o experiență completă, la finalul călătoriei cu micile vagoane de epocă vă așteaptă bucatele alese gătite în mod tradițional de gospodarii locului.
Plimbările cu Mocănița Huțulca în proaspăt înverzitele ținuturi feerice de pe Valea Moldoviței au mare căutare în această perioadă, când Bucovina este plină de turiști ajunși aici de pretutindeni. Locomotive ascunse în aburi și vagoanele încălzite cu pitorești sobe, pentru vremea încă răcoroasă de afară, pornesc zilnic la drum din Gara Moldovița, pe un traseu de basm de 12 kilometri până în centrul localității Argel. Aici turiștii sunt așteptați cu un bogat meniu bucovinean format din mâncăruri alese, cu dulciuri și băuturi de sezon. Când locomotiva este gata pregătită cu lemne și apă, drumul de întoarcere îi fascinează din nou pe cei care au ales Mocănița pentru o zi petrecută în Bucovina.
În perioada de vârf a zilelor de Paște, între 23 și 26 aprilie, Mocănița va face patru curse zilnic în inima muntelui, începând cu orele 10.00, 12.00 și 14.00 și 16.00. Biletele cu prețuri de 45 lei pentru adulți și 25 lei pentru copii pot fi procurate online pe www.cfi.ro, sau de la casa de bilete existentă în incinta Gării Moldovița. Relații despre circulația trenurilor în această perioadă puteți primi și la telefon 0755 085618. Pentru zilele de joi și vineri, 21 și 22 aprilie, precum și începând cu miercuri 27 aprilie, trenulețul va efectua două curse zilnice, începând cu orele 10.00 și 14.00, până în prima zi a lunii mai, când va avea de asemenea un program extins la 4 curse.
· Un traseu de cale ferată forestieră cu o istorie de peste 130 de ani
Calea Ferată Forestieră Moldoviţa este considerată una dintre cele mai spectaculoase linii forestiere din România, atât prin lungimea şi profilul liniei, cât şi prin locomotivele şi vagoanele care deserveau linia odinioară. Ea fost construită de un proprietar de gater din München şi dată în folosinţă în anul 1888. Iniţial traseul mocăniţei avea 23,9 kilometri, dar în decursul anilor s-au mai construit o mulţime de variante, astfel încât tot sistemul a ajuns, în anul 1987, odată cu înfiinţarea porţiunii Râşcovei – Râşca dreapta – Arsuri, la o lungime de 73 km. După o perioadă de abandonare a traseului, micul tren funcţionează datorită investiţiei omului de afaceri austriac Georg Hocevar, administratorul SC Calea Ferată Îngustă SRL Brad, el fiind cel care a repus în funcţiune Mocăniţa în 2005 și a dezvoltat-o, aceasta devenind astăzi una dintre cele mai mari atracții turistice ale munților Bucovinei.