Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, condus de Nicolae Gribincea, va susține două spectacole pe scena suceveană. Joi, 26 mai, și vineri, 27 mai, de la ora 19.30, „Plăieșii” și Nicolae Gribincea vor fi în mijlocul publicului sucevean. Spectacolul se numește „Partea noastră de iubire”. Prețurile biletelor: 190 de lei, 170 de lei, 150 de lei sau 100 de lei, în funcție de așezarea în sală. Biletele pot fi cumpărate de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, intrare B, etajul 1, tel. 0230 523 718, program L-V: 09-15, și online pe entertix.ro, myticket.ro.
· Lansare de album
Turneul „Partea noastră de iubire”, eveniment artistic în care tradiționalul, autenticul și contemporanul își dau întâlnire, este prilejuit de lansarea oficială a albumului de cântec orășenesc „Partea noastră de iubire”, un album ce cuprinde 26 de cântece pe versurile marilor scriitori basarabeni Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Petru Zadnipru etc.
Muzica pentru toate cele 26 de cântece a fost compusă de Nicolae Gribincea. Grație acestui album, publicul va avea ocazia să descopere și talentul de compozitor de cântec orășenesc al conducătorului artistic al ansamblului, Nicolae Gribincea. În programul spectacolelor au fost incluse cântece în primă audiție, care vor fi prezentate într-o atmosferă de neuitat, așa cum le stă în fire Plăieșilor. „Anul 2022 va fi anul reîntâlnirilor multașteptate! Venim cu partea noastră de dragoste, frumos și lumină pentru a pune umărul la valorificarea și întregirea culturii neamului nostru. Vă așteptăm cu drag!”, este mesajul profesorului Nicolae Gribincea. Șirul de spectacole programate pentru primăvară va avea loc la Chișinău, Constanța, Galați, Bacău și Suceava. În toamnă, turneul va continua cu spectacole în alte orașe ale țării: Piatra Neamț, Botoșani, Iași, București. Pentru mai multe detalii despre turneu puteți să consultați pagina oficială a ansamblului: www.plaiesii.md/spectacole.
· Istoric
Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” a fost fondat în anul 1989, la Chișinău. Este alcătuit din 14 membri, 7 vocaliști și 7 instrumentiști. Repertoriul ansamblului este constituit din folclor autentic, cântece și dansuri bărbătești specifice zonei Basarabiei. Prin activitatea sa artistică, ansamblul contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. O parte considerabilă a repertoriului Plăieșilor îl constituie colindul de ceată bărbătească, care în decembrie 2013 a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. A fost primul element de patrimoniu cultural din spațiul basarabean protejat de UNESCO, la care și-a adus contribuţia considerabil Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”.