O delegație formată din șase persoane a reprezentat Asociația Institutul Bucovina, în perioada 4-8 aprilie 2022, în cadrul unui training Erasmus+, organizat în format fizic la Bolzano (Italia). Reprezentanții asociației, însoțiți de specialiști din partea Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară România și profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, au participat la o serie de activități de formare și instruire, susținute în cadrul proiectului Erasmus+ „DigiVET – Digital VET Upskilling for Trainers and Women Beneficiaries” (2020-1-DE02-KA226-VET-008201).
Proiectul este implementat pe o perioadă de 24 de luni, de către organizația aplicantă din Germania – Arbeit und Leben, în parteneriat cu Make a Dream Publishing Limited (Marea Britanie), Asociația Institutul Bucovina (România), Vienna Association of Education Volunteers (Austria), WSX Enterprise Limited (Marea Britanie) și Coop Citta Azzurra (Italia), urmând a se finaliza în februarie 2023. Din grupul țintă al proiectului DigiVET fac parte formatorii care lucrează îndeaproape cu femeile care au avut contact redus cu piața muncii. Astfel, se dorește crearea unui curriculum digital VET destinat activității acestora, axat pe dezvoltarea gândirii și a abilităților antreprenoriale, care totodată să promoveze adoptarea unor schimbări atitudinale.
· 24 de formatori, provenienți din 5 țări partenere
În cadrul trainingului care s-a finalizat pe 8 aprilie, 24 de formatori, provenienți din cele 5 țări partenere, au participat la mai multe ateliere și sesiuni de lucru, pe parcursul cărora s-au familiarizat cu noul curriculum digital pe care îl pot folosi în practică în viața de zi cu zi și cu metodele de evaluare ușor adaptabile, în funcție de context. Prima zi a întâlnirii s-a concentrat pe aspectele de bază ale antreprenoriatului, iar, mai apoi, formatorii au fost încurajați să pună în practică informațiile proaspăt livrate prin modulul „comunicare”, prezentat de Carmen Podani, specialist în cadrul Asociației ACDC România. În cea de-a doua zi, reprezentanții VAEV (Austria) i-au ajutat pe cei prezenți să se familiarizeze cu platformele Google Meet, Zoom și Microsoft, iar, după-amiază, organizatorii din Italia au prezentat instrumentele de gestionare a timpului/proiectelor, cunoscute de către aceștia.
Ziua a treia a fost destinată explicării funcționalităților Fiverr și Facebook Shops de către WSX Enterprise Limited, iar joi, pe 7 aprilie, Graham Nicholls din partea MADPL a vorbit despre economia socială și a susținut un workshop pe această temă. Vineri, trainingul s-a finalizat cu înmânarea certificatelor și sesiuni de feedback.
Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & PR în cadrul Asociației Institutul Bucovina, ne-a spus că „cei 24 de formatori au, mai departe, misiunea de a consilia și transmite informațiile noi dobândite către un număr de 240 de femei beneficiare în cadrul proiectului, care au abilități slab dezvoltate și își doresc să își îmbunătățească competențele digitale și antreprenoriale. Potrivit Strategiei Europa 2020, antreprenoriatul și angajarea pe cont propriu sunt văzute ca factori cheie în atingerea unei dezvoltări sustenabile și prin urmare, planurile de antreprenoriat trebuie să fie promovate ca o modalitate de combatere a șomajului”. Pentru mai multe detalii despre proiectul DigiVET, puteți consulta informațiile disponibile la adresa www.digiveteu.com. Persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & PR, tel: 0770367769, e-mail: media@bucovinainstitute.org. De asemenea, puteți să vizitaţi pagina de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.