Lovitură grea pentru autopsierii de la Spitalul Județean Suceava în ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava privind faptele de luare de mită de care a fost acuzată inițial cea mai veche autopsieră – Mariana Ficiuc.
Procurorii au anunțat că au trimis în judecată în acest dosar cinci inculpați, pentru luare de mită, furt și înșelăciune. Este vorba de toți cei patru autopsieri de la morga spitalului, plus o îngrijitoare.
· Mită de la 20 la 350 de lei per rudă decedat
De departe, de cele mai multe infracțiuni este acuzată Mariana Ficiuc - 36 de infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de furt: ”În sarcina acesteia s-a reținut că în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, în perioada februarie-aprilie 2020, a pretins și/sau primit de la un număr de 36 aparținători ai persoanelor decedate sume de bani cuprinse între 20 și 350 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aceștia. De asemenea, la data de 04.04.2020, inculpata și-a însușit suma de 600 lei dintre bunurile unei persoane decedate, bunuri pe care aceasta ar fi trebuit să le predea persoanei împuternicite de familie să le ridice”.
Prima sesizare a fost făcută de un polițist pensionar care a sesizat că la morga spitalului este o cutie în care rudele decedaților trebuie să lase sume de bani.
· Ceilalți autopsieri, de la una la șapte fapte de luare de mită
Un autopsier, Constantin Matei, este acuzat de șapte fapte de luare de mită, sume între 50 și 200 de lei.
O autopsieră este acuzată că a primit, împreună cu cel de-al doilea inculpat, suma de 150 lei de lei, iar o alta o mită de 100 de lei. În cazul acestora două, Liliana Ciobîcă și Mihaela Ceobănașu, este vorba așadar de câte o singură infracțiune.
· Va fi judecată pentru înșelăciune după ce a trimis ruda unui decedat să cumpere un prosop, un gel de duș și o lamă de ras
Pe lista inculpaților apare și îngrijitoarea Olga Caziuc, acuzată că a pretins și primit de la patru aparținători de persoane decedate sume între 50 și 100 de lei.
Îngrijitoarea va avea de răspuns pentru o înșelăciune aparent hilară, cu prejudiciu de 30 de lei.
”S-a mai reținut că la data de 30.03.2020, a indus în eroare o persoană vătămată, spunându-i că pentru ridicarea de la morgă a unei persoane decedate trebuie să cumpere un prosop, un gel de duș și o lamă de ras pentru a <spăla persoana decedată și a o îngriji, pentru că așa cere protocolul>, în condițiile în care aceste proceduri nu puteau fi efectuate întrucât pacientul figura în evidențe ca fiind decedat din cauza infectării cu virusul Covid, iar persoana vătămată a cumpărat bunurile solicitate și i le-a dat inculpatei, fiind prejudiciată cu contravaloarea acestor produse în sumă de aproximativ 30 lei”, au transmis procurorii.
· Autopsiera acuzată de cele mai multe infracțiuni nu mai are drept de a profesa
În cursul urmăririi penale, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului în vederea confiscării, în cazul primilor doi autopsieri, unde este vorba de prejudicii mai mari, pentru 5.485 lei, respectiv 2.050 lei.
Dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cu sprijinul unor lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al unor subunități de poliție de pe raza județului Suceava, precum și cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Suceava.
Mariana Ficiuc este pusă sub control judiciar în acest dosar și are interdicție de a profesa. Ceilalți autopsieri vor putea să-și exercite profesia pe parcursul judecății.
Procesul în care vor fi judecați cei cinci a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.
Cei cinci se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.