Asociația „Prietenii Rugby-ului” din Bucovina a ținut să transmită public mulțumiri primarului Ion Lungu și consilierilor locali suceveni, care au votat în ședința de consiliu local din 31 martie să suplimenteze bugetul echipei de rugby CSM Bucovina Suceava pentru acest an de la 200.000 de lei, la 500.000 de lei.
Un adevăr este că nimeni din comunitatea actualilor și foștilor jucători nu a avut inițiativa de a ”bate la ușa” primarului și a expune faptul că în urma comasării de către federație a ambelor eșaloane echipa are nevoie de un buget mai mare pentru a se putea înscrie în competiție.
Conducerea CSM Suceava a preferat să meargă pe ideea că nu se poate și a anunțat federația că echipa nu poate participa la această competiție. Asta echivala practic cu dispariția rugby-ului la Suceava, la nivel de seniori, după 59 de ani de continuitate.
După articolul publicat de Monitorul de Suceava în această săptămână, primarul a avut inițiativa de a-i convoca la primărie pe actuali și foști conducători ai rugbiului. Aceștia s-au plâns că nu pot participa în noua Liga Națională de Rugby, unde au de întâlnit și adversari din prima ligă, adversari profesioniști, din echipe cu bugete mari și foarte mari. Până la urmă, stimulați de această suplimentare a bugetului, cei din conducerea CSM Suceava au schimbat brusc direcția și au rugat Federația să le accepte o înscriere mai târzie în competiție.
Federația Română de Rugby a acceptat să amâne debutul competiției și a prelungit perioada de înscrieri până vineri, 1 aprilie. La această dată, CSM Bucovina Suceava a confirmat oficial înscrierea.
Trebuie spus că acest buget de 500.000 de lei este departe de cel al unei echipe de top, însă totuși se poate pleca la un drum cu acești bani.
Antrenorul-jucător Marcel Crețuleac a început de altfel o campanie de convingere a jucătorilor foști și actuali de a se realătura echipei. O mare problemă este legată de lipsa pregătirii. În mod cert, un lot competitiv este greu de închegat în acest timp scurt până la debutul campionatului – 16 aprilie.
Pe de altă parte, jucătorii și cei care se vor ocupa de echipă trebuie să confirme încrederea primarului și a consilierilor locali. Nimeni nu așteaptă minuni, ci o echipă care să se prezinte onorabil la meciuri și să se pregătească.
CSM Bucovina Suceava a fost repartizată într-o grupă zonală, cu 7 echipe în total. Cel mai apropiat adversar va fi RC Gura Humorului, în timp ce restul echipelor sunt la distanțe mari și foarte mari: Alba Iulia, Petroșani, Cluj-Napoca, Baia Mare și Timișoara. Ultimele trei sunt echipele de top, componente ale fostei Super Ligi de rugby.
Sucevenii vor avea în această primă parte a campionatului trei meciuri acasă și trei în deplasare. Acesta ar fi singurul avantaj, numărul relativ mic de meciuri de disputat.