Medicii din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au acordat asistență medicală pentru 266 de refugiați de război din Ucraina, în perioada 24 februarie- 24 martie a.c.. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat, joi, că din numărul total de refugiați care au ajuns la spital pentru consultații și tratament, 164 au fost copii. 60 de pacienți, dintre care 19 copii, au avut nevoie de internare. De asemenea, cinci femei refugiate în România din cauza războiului din Ucraina au născut, în ultima lună, la maternitatea Spitalului de Urgență din Suceava.
Cel mai recent eveniment de acest fel a fost în 21 martie, când a născut una dintre femeile care au găsit adăpost în casa profesorului universitar Mihai Dimian, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Astăzi e totuşi un eveniment deosebit pentru că una dintre doamnele refugiate care locuiesc la mine acasă a născut o fetiţă de 4,150 kg. Sper să aibă parte de o viaţă mai frumoasă decât cea oferită acum de domnul Putin”, a scris profesorul Dimian pe pagina sa de Facebook.
Un alt copil, tot o fetiță, s-a născut în data de 3 martie. Mama ei era cazată în „tabăra” de refugiați de la hotelul lui Ștefan Mandachi din municipiul Suceava. Copilul s-a născut prin operație cezariană și a cântărit la naștere 2.800 de grame. Ștefan Mandachi s-a oferit atunci să o boteze, dacă mama va fi de acord, și să le ofere celor două o locuință, dacă decid să rămână în Suceava.
În urmă cu câteva zile, în 19 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că din cei peste 515.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră de la începerea războiului în Ucraina, aproape 80.000 au ales să rămână pe teritoriul României. Dintre aceștia, 30.000 sunt copii. Unii dintre ei, orfani sau care nu aveau asupra lor documentele necesare care să permită să fie preluați de rude sau prieteni de familie din afara Ucrainei, au ajuns în grija structurilor specializate ale statului român, în centre dedicate protecţiei copilului, până la rezolvarea situației. Ceilalți au nevoie de integrare în sistemul educaţional, de acces la serviciile de sănătate şi de alte categorii de servicii sociale în România.
Așa cum arată datele statistice, cei mai mulţi refugiaţi care ajung în România sunt în tranzit. Ei vin cu maşini sau pe jos, ori cu bacul peste Dunăre, la Isaccea. În foarte multe situaţii, transportul este asigurat cu microbuzele pompierilor până la taberele IGSU sau în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și de voluntari care au pus la dispoziție mijloace de transport. De asemenea, statul român a pus la dispoziție trenuri, iar unele companii aviatice au oferit bilete de avion, gratuite sau cu reducere. Starea generală a oamenilor care părăsesc Ucraina din cauza războiului este de epuizare, iar solicitările cele mai frecvente sunt legate de informaţii practice privind formalităţile legale, mijloacele de deplasare spre alte zone ale României sau în alte state europene, serviciile de ajutor oferite ori soluţiile de cazare.