Semnalele de alarmă trase de pompierii militari suceveni cu privire la pericolul incendierii vegetației uscate de pe terenurile agricole continuă să fie ignorate.
Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava a primit alarmă după alarmă pe această temă pe parcursul zilei de miercuri. Din păcate, unul dintre incendii, la Frătăuți Vechi, s-a terminat tragic, deși a fost vorba de un foc făcută în grădină, extins pe maximum 3 ari.
Focul l-a cuprins pe proprietar, un bătrân în vârstă de 88 de ani, care a fost găsit carbonizat. Soția sa, de 82 de ani, a încercat să-l salveze până la sosirea pompierilor militari, dar a suferit și ea arsuri la mâini. Bătrâna a fost dusă cu o ambulanță la spital pentru a fi evaluată și a primi tratament, știut fiind faptul că arsurile sunt leziuni imprevizibile, mai ales la persoane vârstnice.
Miercuri, pe parcursul a doar zece ore, pompierii militari suceveni, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea de incendii de vegetație extinse la Plopeni, Rădășeni, Fălticeni, Țarna Mare, Pocoleni, Drăgușeni, Prisaca Dornei, Marginea, Frătăuții Vechi, Horodnic de Sus, Dornești, Frătăuții Noi, Voitinel, Bălcăuți, Broșteni. Suprafața totală afectată de flăcări a fost de aproximativ 160 de hectare. Cel mai mare a fost incendiul de la Bălcăuți, pe aproximativ 100 de hectare.
Tot persoane vârstnice au provocat în această săptămână incendii care au provocat și pagube. Flăcările au distrus un adăpost de animale și o plantație de salcâmi. Din păcate, s-a ajuns, iată, și la pierderi de viați omenești.
Oamenii nu țin cont de faptul că incendiile de acest gen pot fi ușor scăpate de sub control, mai ales când se face focul în apropiere de construcții. Nu se ține cont nici de vânt, iar victime sunt în general persoane vârstnice care nu pot reacționa suficient de repede atunci când focul începe să se extindă.