Suma donată până la data de 15 martie a.c., în contul deschis de Societatea de Cruce Roșie - Filiala Suceava, urmare a parteneriatului cu Prefectura Suceava, este de 590.000 lei. Prefectul Alexandru Moldovan a transmis, luni, că fondurile sunt utilizate de Cruce Roșie pentru achiziționarea materialelor necesare acordării asistenței umanitare pentru Ucraina, în funcție de nevoile identificate.
De asemenea, din cele două depozite gestionate de ISU Suceava au fost distribuite către cele peste 11.000 de persoane care au fost cazate în taberele provizorii cantități semnificative de alimente, bunuri de igienă personală și elemente de cazarmament provenite din donații ale societății civile: peste 25.000 conserve; circa 5.000 sticle apă și sucuri; 1.700 paturi pliante cu saltele; 73 de aeroterme; circa 700 buc. periuțe de dinți; 222 buc. deodorante; 400 buc. bax pampers; peste 3.500 pachete mari șervețele umede etc. La acest moment, se mai află în cele două depozite circa 10 tone produse provenite din donații, ce pot fi distribuite rapid, în funcție de necesități.
În 24 de ore, de duminică până luni, au fost organizate 65 de transporturi refugiați către centre de cazare, utilizându-se personal și mijloace de transport ale inspectoratelor pentru situații de urgență dislocate în PTF Siret.
Totodată, a fost definitivată o planificare a prezenței translatorilor (limbile ucraineană, rusă, italiană, engleză), atât pentru taberele provizorii de refugiați, cât și pentru punctul de trecere a frontierei. De asemenea, se asigură asistența prin translator și pentru persoanele cu nevoi speciale (surdomuți).
Numărul de autovehicule care au transportat ajutoare umanitare în Ucraina, în intervalul orar 08:00-20:00 al zilei de duminică, 20 martie a.c., fără a trece prin lanțul de transport organizat de autorități, este de 14 camioane și 60 de autoturisme și microbuze – ajutoarele fiind colectate pe baza ofertelor societății civile.
În ceea ce privește locurile de cazare puse la dispoziție în principal de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, celelalte culte religioase ce activează pe raza județului, unități administrativ-teritoriale, operatori economici și persoane fizice, în data de 21 martie, ora 10.00, din cele 6.220 de locuri erau ocupate circa 880.
· Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților poate asigura și 191 de locuri de cazare în Croația, Italia și Franța
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a notificat Instituția Prefectului că, din cele aproximativ 3.100 locuri de cazare pe care le poate asigura în mod gratuit pe raza județului, la acest moment sunt ocupate circa 550, cele mai multe fiind la Mănăstirea Putna (80 persoane), asigurându-se cazarea cât timp situația o va impune. De asemenea, prin intermediul bisericii ortodoxe pot fi asigurate 191 locuri de cazare în Croația, Italia și Franța, în unele situații oferindu-se și transport gratuit.
„Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații de criză umanitară, prezente în PTF Siret și taberele provizorii de refugiați, desfășoară activități în mod integrat și coordonat, în strânsă colaborare cu peste 30 ONG-uri, organizații și fundații umanitare și peste 870 voluntari. Implicarea în acest efort a societății civile este esențială, nevoile și complexitatea evenimentelor survenite în urma conflictului armat impunând o activitate de anduranță, estimată a se desfășura pe o lungă durată de timp. Mulțumim societății civile pentru sprijinul acordat”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan
Pentru donații în bani, doritorii au la dispoziție contul deschis de Societatea de Cruce Roșie - Filiala Suceava: CUI 4244520; IBAN: RO21RNCB0244020411980024 (campanie ajutor refugiați Ucraina).
Pentru donații de produse alimentare, bunuri de larg consum sau de igienă personală, doritorii se pot adresa către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava – Direcția Logistică: telefon de contact: 0758 232 029.