Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, că de la începutul conflictului militar din Ucraina, prin vama Siret au intrat în România 24 de copii refugiați fără însoțitori, din care 21 au plecat către alte destinații. Gheorghe Flutur a avut o întâlnire în Punctul de Trecere al Frontierei Siret cu o delegație a Parlamentului European, din care au făcut parte europarlamentarii Evin Incir, Brando Benifei și Dragoș Pîslaru, alături de Emilio Puccio și Jacob Flardh, secretarul general al unei organizații neguvernamentale din Suedia, Chid10, care luptă împotriva traficului de minori. Gheorghe Flutur a precizat că delegația Parlamentului European s-a interesat S-au interesat despre evidența copiilor care au intrat în România din Ucraina și în special a copiilor care nu au avut însoțitori. „Noi am avut 24 de cazuri în toată această perioadă. 21 dintre ei au primit documente și au plecat mai departe cu însoțitori, respectând procedurile legale către alte țări la rude, acolo unde au solicitat. Sunt niște proceduri de identificare a familiei, a însoțitorilor cunoscuți pentru a ajunge acolo unde trebuie”, a arătat Flutur. El a spus că alți trei copii din Ucraina care au intrat în țară fără însoțitori sunt în evidența Direcției pentru Protecția Copilului Suceava. „Cei trei copii se bucură de tot tratamentul corespunzător. Deocamdată au optat să rămână aici și vom vedea mai departe ce este. În același timp, se discută acum și despre evidența copiilor minori care au venit cu alte persoane decât părinții lor. Și aici este un formular care s-a introdus acum și se reglementează pentru ca de luni dimineață să se poată implementa”, a arătat șeful administrației județene.
Președintele CJ Suceava a mai precizat că traficul de refugiați prin vama Siret a scăzut simțitor, ajungând la 500 de persoane în 24 de ore. Cu toate acestea, el a spus că din informațiile pe care le are din Cernăuți, în această zonă au ajuns destul de mulți copii care provin din orfelinatele din Mariupol, Mykolaiv și alte orașe bombardate din Ucraina, iar cel mai probabil, unii dintre aceștia vor veni în județul Suceava prin vama Siret.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a spus că în continuare sunt pregătite convoaie umanitare pentru Ucraina, din partea Crucii Roșii Italia și România și a Semilunii Roșii din Turcia. „Noi am trimis recent
și un transport cu primele paturi de carton pentru refugiații din Ucraina și am văzut că administrația de la Kiev cere mult mai multe paturi de acest fel în perioada următoare. Sperăm să facem față”, a declarat președintele CJ Suceava. El a mai adăugat că administrația județeană este preocupată în continuare de integrarea în școli a copiilor refugiați din Ucraina, dar și părinților care își doresc să își caute un loc de muncă în județ.