Șase ucraineni care trecuseră fraudulos granița au fost depistați de polițiștii de frontieră, după o acțiune de urmărire a unui BMW din zona de frontieră spre municipiul Rădăuți. Polițiștii au date că trei suceveni din zona Bilca-Vicov au fost implicați în acțiunea de trecere frauduloasă a celor șase.
În noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 23.45, un echipaj format din polițiști de frontieră de la Serviciul Teritorial Suceava și jandarmi a efectuat semnal de oprire unui autoturism BMW, care circula pe sensul spre Rădăuți. Șoferul nu a oprit și a gonit în trombă. La intrarea în orașul Rădăuți, șoferul a abandonat autoturismul şi a fugit spre locuinţele din apropiere, reușind să scape.
În interiorul mașinii erau înghesuiți șase ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani. Aceștia au fost conduși la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, unde s-a stabilit că nu efectuaseră formalităţile de intrare în România prin punctul de frontieră. Așadar, au trecut ilegal, peste fâșia verde, cum se întâmplă masiv în această perioadă, când bărbații au interdicție de a părăsi Ucraina.
Ucrainenii au cerut o formă de protecție statului român și au depus cerere de azil, fiind preluați de reprezentanţii Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Rădăuți.
Polițiștii de frontieră au continuat ancheta și în cursul zilei de marți, identificând trei suceveni care ar fi participat la acțiunea de trecere a celor șase, de ghidare pe teritoriul românesc și de transport al acestora.
Dacă ucrainenii ajunși în România cer azil, cei implicați în transportarea lor se aleg cu dosar penal.
„Polițiștii de frontieră efectuează cercetări față de cei trei cetățeni domiciliați pe raza județului Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, cazul fiind instrumentat sub coordonarea Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în vederea soluționării legale”, au transmis polițiștii de frontieră.
Poliția de Frontieră transmite că a sporit măsurile de controlul și supraveghere la frontieră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.