Criza de medici urgentiști de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava se simte tot mai acut, odată cu revenirea unității medicale la capacitatea de funcționare de dinainte de pandemie și creșterea numărului de prezentări în UPU. Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a declarat că numărul de pacienți care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a ajuns la o medie de 275/zi și ar trebui ca această secție să aibă minimum 20 de medici, însă sunt doar 10. Dintre cei 10 doctori din UPU, 3 sunt medici de familie cu competență în urgențe și aceștia nu pot activa pe ambulanțele SMURD. Tot medicii din UPU asigură și activitatea de resuscitare în spital, pentru toate secțiile, ceea ce face ca în cazul apariției unei astfel de urgențe în spital, timpul de așteptare al pacienților din UPU să crească și mai mult.
„Este foarte greu, în UPU sunt ture cu doar doi medici, iar uneori noaptea este un singur medic, când ar trebui să fie 3-4, la câte prezentări sunt. Am scos posturile la concurs de patru ori până acum, dar nu s-a înscris nimeni, deși sporul este de 85%, maximum permis de lege, le dăm și locuință de serviciu și sunt foarte bune condițiile de lucru din spital. Ne trebuie urgent măcar încă 4 doctori în UPU”, a declarat dr. Calancea.
Întrebat care este motivul care face spitalul din Suceava neatractiv pentru tinerii medici, managerul a răspuns că aici este foarte mult de muncă. „Salariul este la fel, indiferent dacă lucrează la UPU Suceava, unde adresabilitatea este mare și este mult de muncă, sau în Compartimentul de Primiri Urgențe dintr-un spital mic, unde au două, trei cazuri pe noapte, uneori nici atât. Am vorbit cu medici rezidenți în ani terminali, i-am invitat să vină, dar preferă spitalele mici. Dacă nu se schimbă legislația, să se diferențieze salarizarea în funcție de volumul de muncă, situația se va agrava și mai mul”, crede dr. Calancea.
Până acum, spitalul a avut cele mai bune rezultate la recrutarea de medici de Terapie Intensivă, astfel că secția ATI este acoperită cu personalul necesar. La ultimele concursuri pentru medici ATI, din patru candidați, trei au fost declarați admiși.
În ceea ce privește locuințele de serviciu, blocul din curtea spitalului a fost finalizat; urmează ca deliberativul județean să-l dea în administrarea spitalului și să aprobe condițiile de repartizare, probabil în ședința din această lună. Doctorul Calancea a spus că vor fi avantajați medicii specialiști și rezidenți aflați la început de drum, care vor avea un punctaj mai mare decât un un medic primar, de exemplu. Contractul pentru locuință va fi de 1 an, cu posibilitate de prelungire pentru încă 1 an.