Amenzi în valoare totală de 12.500 de lei au aplicat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava în urma controalelor derulate în teren în ceea ce privește respectarea legislației privind normele de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație. Măsurile au fost luate după ce pompierii suceveni au intervenit la mai multe arderi necontrolate şi incendii care au avut drept cauză folosirea focului deschis, lăsat nesupravegheat, pentru igienizarea terenurilor.
”Transmitem un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice. Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces, nu există surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare. În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari. Nu de puține ori, incendiile de miriști și vegetație uscată s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi susținute ale pompierilor militari, voluntari și comunităților locale, în perioade de timp îndelungate”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
Pompierii suceveni au amintit că legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, situația fiind cu atât mai periculoasă mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de vântul puternic. Reprezentanții ISU Suceava au făcut apel și la administrațiile locale pentru a-i informa pe oameni despre pericolul acestor incendii de vegetație uscată. ”Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor”, au mai arătat cei de la ISU Suceava.