Ministerul Afacerilor Interne a evidențiat pe pagina sa oficială de Facebook mobilizarea pompierilor militari suceveni cu privire la taberele pentru refugiați, cu accent pe prima tabără deschisă, cea amplasată în timp record pe gazonul stadionului Siret.
Coordonatorul acțiunii, din primul moment, a fost colonelul Constantin Parasca, șeful Detașamentului de Pompieri Rădăuți. De la momentul în care a primit ordinul, în șase ore, colonelul și subordonații săi au montat cele 66 de corturi care au primit refugiații debusolați și dezorientați. Tot în timp record au fost amplasate și cele 6 corturi pentru servirea mesei.
Corturile au fost dotate cu spații de dormit, curent electric, internet, încălzire, săli de mese plus alte facilități.
”Tabăra Mobilă de pe stadionul "9 Mai", din orașul Siret, a fost prima de acest gen din țară, care s-a ridicat special pentru cetățenii veniți din Ucraina.
Din prima clipă și până în momentul de față, operațiunile au fost conduse de colonelul Constantin Parasca.
El este cel care, alături de toți camarazii lui, a reușit să impresioneze lumea întreagă cu organizarea taberei mobile din Siret. Și nu sunt deloc cuvinte mari. Deși este tată a trei copii, Constantin Parasca este prezent zi și noapte în tabăra de la Siret”, se arată în postarea Ministerului Afacerilor Interne.
De 20 de zile deja, colonelul în vârstă de 39 de ani își vede copiii o dată la câteva zile și atunci doar pentru puțin timp. Este o perioadă în care mulți dintre pompierii militari suceveni sunt practic mutați la Siret, fără a se mai ține cont de zile libere, odihnă după tura de noapte etc.
De precizat și că ofițerul nu a dorit să fie evidențiat în mod deosebit, considerând că munca este a tuturor colegilor săi.
Fără legătură cu războiul de la granița cu România și mobilizarea de la Siret, pe 28 februarie, Constantin Parasca a fost înaintat în gradul următor – colonel, cu ocazia Zilei Protecției Civile din România.
Atunci, erau doar două zile de când tabăra era operaționalizată, iar prefectul județului, Alexandru Moldovan, împreună cu inspectorul-șef al pompierilor militari suceveni, colonelul Costică Ghiață, i-au schimbat tresele de locotenent-colonel cu cele de colonel plin.
Această înaintare în grad a venit în urma rezultatelor bune și eficienței de la conducerea Detașamentului de pompieri Rădăuți.