Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 58 (7975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Muzeul Național al Bucovinei

Proiectul de educație muzeală „Podoabe si veșminte în Moldova medievală”, începând din această lună, la Muzeul de Istorie

Vineri, 11 Martie 2022 (11:41:13)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Național al Bucovinei implementează, și în acest an, începând cu luna martie, proiectul de educație muzeală „Podoabe şi veșminte în Moldova medievală”, pentru publicul de toate vârstele, o incursiune în lumea fascinantă a modei din perioada medievală. „Vreți să aflați ce vestimentații și ce bijuterii se purtau în perioada medievală? Vreți să vedeți cum se dichiseau boierii, domnii, domnițele, dregătorii, curtenii din Moldova medievală? Vă invităm la Muzeul de Istorie Suceava, unde, împreună cu specialiștii noștri, veți auzi povești nemaispuse și veți admira veșminte și bijuterii medievale restaurate în Bucovina”, este mesajul organizatorilor.

Ghidați de specialiștii muzeului, participanții au ocazia să descopere piese vestimentare şi podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămașă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar și ace de păr și de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.

Piesele vestimentare şi podoabele, parte dintre ele expuse în Muzeul de Istorie, au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile „Sf. Ioan Botezătorul” din Siret, Biserica „Mirăuți” din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălineşti şi se încadrează în două mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar. Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

Proiectul de educație muzeală, prezentat față în față cu obiectul de patrimoniu, își propune să-i surprindă pe cei interesați cu frumusețea și unicitatea pieselor vestimentare care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Național al Bucovinei, cu detalii asupra modului în care au fost lucrate şi materialele prețioase folosite la realizarea lor: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșată cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale.

De asemenea, organizatorii anunță că participanții se vor bucura de frumusețea podoabelor medievale, din colecţia de numismatică a Muzeului Național al Bucovinei, fiindu-le prezentate materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare „à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare.

Cei interesați de acest proiect pot să sune la numărul de telefon al muzeografului responsabil de programul de educație muzeală – 0747 415 751. Veți primi informații despre proiect, modalitatea de înscriere, data programată. Participarea se face în baza biletului de vizitare a Muzeului de Istorie Suceava. Proiectul de educație muzeală se va derula în perioada martie – noiembrie 2022. Mai multe date puteți obține și de la Iuliana Roșca, șef Birou Educație, Marketing și Comunicare, telefon : 0230-216439, interior 116.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de educație muzeală „Podoabe si veșminte în Moldova medievală”, începând din această lună, la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul de educație muzeală „Podoabe si veșminte în Moldova medievală”, începând din această lună, la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei