Centrul logistic european de ajutoare umanitare pentru Ucraina de la Suceava a fost operaționalizat în mod oficial în cursul zilei de ieri. Primele tiruri cu ajutoare venite din Uniunea Europeană, respectiv din Italia, au ajuns joi după-amiază la Parcul Industrial Bucovina din apropierea Aeroportului Suceava, acolo unde va funcționa acest centru logistic. Operaționalizarea centrului s-a făcut în prezența comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a viceguvernatorului regiunii Cernăuți, Artur Muntean, a șefului Departamentului de Protecție Civilă din Italia, Fabrizio Curcio, a ambasadorului Italiei în România, Excelența Sa Alfredo Maria Durante Mangoni, și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat.
Joi seara, la Suceava au ajuns primele patru tiruri încărcate cu echipamente medicale pentru Ucraina, trei dintre acestea fiind încărcate imediat în alte camioane pentru a pleca spre țara vecină. După ce au asistat la sosirea tirurilor din Italia și la descărcarea acestora, autoritățile prezente au apreciat solidaritatea țărilor din Uniunea Europeană față de Ucraina, precizând că astfel de transporturi umanitare vor continua și în zilele care urmează.
Șeful DSU din România, Raed Arafat, a precizat că prin operaționalizarea acestui centru s-a intrat într-o nouă fază în privința acordării asistenței umanitare către Ucraina. „Acest hub are un rol extrem de important în a facilita transferul de donații umanitare din partea statelor membre UE și nu numai”, a spus Raed Arafat. El a precizat că joi au sosit la Suceava primele patru din cele 17 tiruri cu ajutoare care vor fi trimise de Departamentul de Protecție Civilă din Italia. Arafat a spus că pe viitor este posibil ca transporturile de ajutoare către Ucraina să se facă și pe calea ferată. „Coordonarea se face la nivelul UE, de către Centrul de Coordonare European, iar toate țările și organizațiile care vor să facă donații, chiar dacă ni se adresează nouă direct, le vom direcționa să se înscrie în acest hub, astfel încât toate țările membre să știe ce donații se oferă și să fie complementare”, a explicat șeful DSU, care a mai adăugat că îl bucură faptul că centrul logistic european a devenit operațional la doar câteva zile după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că acesta va funcționa la Suceava.
· Comisarul european Janez Lenarčič: „Vreau să îmi exprim admirația față de generozitatea și ospitalitatea de care România, Guvernul și românii au dat dovadă față de vecinii ucraineni”
La rândul său, comisarul european Janez Lenarčič a spus că după ce Ucraina a solicitat ajutor prin mecanismul de cooperare european, „răspunsul a fost enorm”. Janez Lenarčič a precizat că până acum, 26 de țări europene și „încă doi participanți” au oferit asistență umanitară, valoarea totală a ajutoarelor depășind 100 de milioane de euro. „Fluxul este atât de mare încât au trebuit organizate logistica și hub-uri precum cel de la Suceava, altul fiind în Polonia. Sunt recunoscător autorităților române, la nivel național, dar și local, pentru pregătirea excelentă în organizarea acestui hub care va juca un rol vital în acordarea de asistență umanitară în Ucraina”, a spus comisarul european. El a dat asigurări că UE va continua să sprijine România și celelalte țări care preiau refugiați din Ucraina. „Vreau să îmi exprim admirația față de generozitatea și ospitalitatea de care România, guvernul și românii au dat dovadă față de vecinii ucraineni. Și vreau să mulțumesc tuturor statelor europene care oferă atât de mult ajutor”, a mai declarat Janez Lenarčič, care a mai adăugat că mesajul pentru Ucraina este „nu veți fi lăsați singuri!”.
· Mesaj emoționant de la viceguvernatorul din Cernăuți: „Acum avem mari probleme și e jale pentru că oamenii mor. Miercuri au murit 52 de copii”.
Prezent la primirea primelor ajutoare europene, viceguvernatorul din Cernăuți, Artur Muntean, a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Asta este a 14-a zi de când în Ucraina e război și avem mari probleme și e jale pentru că oamenii mor. Ieri am avut o cifră care e foarte importantă pentru noi. Au murit 52 de copii. Și când situația e atât de grea în Ucraina noi vrem să mulțumim Uniunii Europene și Guvernului României”, a spus Artur Muntean. El a apreciat colaborarea foarte bună cu județul Suceava și cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, explicând că împreună au făcut tot posibilul pentru ca ajutoarele trimise spre Ucraina să ajungă cât mai repede la destinație, în acest sens fiind creat un coridor de transport special. „Mulțumim frumos și apreciem ajutorul primit. O să fim tari, o să ne dea Dumnezeu putere și o să câștigăm în situația asta care este acum”, a mai spus Artur Muntean.
· Gheorghe Flutur: „Ne-am asumat o mare responsabilitate și sunt convins că o vom duce cu onoare la bun sfârșit”
Nu în ultimul rând, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că în momentul de față cuvântul de ordine este „solidaritate cu Ucraina”. El a arătat că pentru operaționalizarea acestui centru logistic, instituția pe care o conduce a pus Parcul Industrial Bucovina, proprietate a județului Suceava. Flutur a arătat că parcul industrial are 13 hectare de teren, cu toate utilitățile necesare, 10.000 de metri pătrați de hale construite pentru depozite și alți 6.000 de metri pătrați de platforme betonate. „Sigur că avem teren disponibil pentru a ne extinde cu acest hub logistic pentru a ajuta Ucraina. Suntem solidari și asta este cel mai important. Uniunea Europeană a găsit această soluție și vă mulțumesc pentru încrederea ca România să fie suportul de ajutor și noi ne-am asumat o mare responsabilitate. Sunt convins că o vom duce cu onoare la bun sfârșit pentru că Ucraina are nevoie de ajutor. Din prima zi am fost alături de ei și ne bucurăm foarte mult că toată comunitatea europeană a venit cu aceste gesturi consistente”, a declarat Gheorghe Flutur. El a apreciat faptul că la numai trei zile de la vizita președintelui Klaus Iohannis la Suceava acest centru logistic european a devenit operațional, iar primele transporturi au venit și au și plecat deja către Ucraina. „Avem treabă. Mulțumesc, dragi frați din Ucraina. Nu sunteți singuri, Uniunea Europeană este aici, România este aici”, a încheiat Gheorghe Flutur.