Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret reprezintă un loc unde aspectele antagonice au devenit deja o obișnuință. O țară întreagă a fost impresionată și a empatizat cu acei oameni care au venit pe jos chiar și câte 20-30 de kilometri pentru a trece în România și pentru a se pune la adăpost. Firește, cel mai mult au impresionat acei copilași de numai câțiva ani care au fost cărați de mame în spate sau în cărucioare pentru a fi feriți de ceea ce poate fi mai rău.
Grupuri de mame cu copii, cei mai mulți obosiți și înghețați, care se bucurau de un corn, o banană sau orice le era oferit de voluntarii prezenți în PTF Siret, am văzut și luni, în a 12-a zi de război în Ucraina. După cum spuneam, din țara vecină vin nu doar oamenii care și-au abandonat mare pare din agoniseală și au încărcat într-o valiză tot ce puteau duce pentru a lua drumul pribegiei. La orele amiezii de luni, atenția mi-a fost atrasă, ca și colegilor cu care mă aflam în zonă, de un autoturism de lux, care era transportat pe o platformă pentru a ajunge în siguranță la proprietar, asta dacă nu cumva cel care conducea vehiculul care tracta platforma era chiar omul care cumpărase mașina. Este vorba de un Lamborghini, o mașină de lux de câteva sute de mii de euro care a fost scoasă din Ucraina, iar acum proprietarul poate răsufla ușurat: bolidul e în siguranță în fața unor eventuale bombardamente ale armatei ruse.
Revenind la ce se petrece în cel mai fierbinte punct de intrare în România dinspre Ucraina, cel de la Siret, trebuie spus că oamenii au rămas la fel de implicați. Este vorba atât de voluntari, cât și de autorități. Întrebarea este cât va mai putea fi susținut acest efort, pentru că oamenii încep să obosească pe măsură ce războiul se lungește. În plus, dacă în primele zile ale conflictului militar din țara vecină vremea a fost blândă, cu temperaturi chiar și de 10 grade Celsius, de aproximativ o săptămână au venit precipitațiile, iar mercurul din termometre a scăzut noaptea și la minus 3 grade, dar din cauza curentului temperatura reală resimțită a fost chiar și de minus 10 grade Celsius. Toate acestea se traduc printr-un efort sporit și un consum mai mare de energie.