Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 53 (7970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Voluntarii din Vama Siret

Simona Rădășanu, jurist și director de firmă: „Voluntariatul a devenit modul de petrecere a timpului liber”

Sâmbătă, 5 Martie 2022 (19:02:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Fiecare dintre cei care au mers la frontieră, voluntar, să preia refugiații, să îi ajute cu hrană, apă, o vorbă bună, instrucțiuni, traduceri, transport, cazare și ce alte servicii mai au nevoie cei fugiți din calea războiului, cu puținul bagaj luat în grabă, este un erou. Indiferent că o fac independent sau în cadrul unei structuri bine organizate, cum este SMURD, Crucea Roșie ori “Salvați copiii”, faptul că au renunțat la timpul lor liber, la confortul lor, la bunurile lor ori la a face bani din alte activități pentru a-i ajuta pe cei aflați acum la ananghie, stând în frig, în picioare, ore și ore în șir, îi fac demni de acest apelativ.

Îi vedem în imagini care au ajuns nu doar în toată țara, ci în lumea largă, cu refugiații care vin din Ucraina, de zece zile încoace, de la izbucnirea războiului. Dar cine sunt ei? Ce fac de obicei?

Haideți să-i cunoaștem pe unii dintre ei. Dar felicitările și respectul sunt pentru toți, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți.

 

Printre cei care întâmpină refugiații din Ucraina și îi ajută cu ce au nevoie pe moment, direcționându-i către serviciile puse la dispoziție gratuit, se remarcă și o tânără blondă, înaltă, cu codițe ascunse parțial de căciula roșie ca și costumul SMURD pe care îl poartă, traversat ici-colo de dungi galbene.

Simona Rădășanu este jurist și director general al unei societăți comerciale, dar de patru ani este și voluntar SMURD, iar aici, în Vama Siret, se află de când a început acțiunea de ajutorare a refugiaților.

„Suntem aici și încercăm să ne aducem contribuţia atât cât putem prin ajutorarea acestor oameni greu încercați de un război care nu le aparține. Principala noastră misiune aici este să fim alături de ei, să le oferim sprijinul și siguranța că aici primesc tot ajutorul de care au nevoie.

În primul rând, oamenii sunt întâmpinați de translatori, care îi ajută foarte mult și le mulțumesc pe această cale tuturor voluntarilor translatori, care au depus o muncă uriașă în aceste zile, pentru a ne ajuta să comunicăm cu refugiații. Astfel le sunt identificate nevoile principale și sunt îndrumați unde trebuie, la cei care asigură transport gratuit, cazare gratuită, masă caldă, chiar aici, în zona de frontieră. Le-am pus la dispoziție corturi încălzite, unde pot aștepta până când transportul este pregătit și îi poate duce la destinație. Avem voluntari care fac transport atât intern cât și internațional. Practic, suntem acoperiți pe toate domeniile principale.

Am creat spații speciale pentru mama și copilul, avem puncte de prim ajutor, sprijin de la organizații și fundații cu tot felul de alimente și produse de strictă necesitate, astfel încât să reușim să le facem cât mai confortabilă această tranziție pe la noi”, spune Simona Rădășanu.

De cum au ajuns, refugiaților li se oferă cartele SIM gratuite, să se poată conecta cu cei de acasă, să îi anunțe că au ajuns în siguranță, și pentru cei care au contacte aici, în România, să poată comunica cu ei, de asemenea.

„Pe lângă comunicare, transportul este una din categoriile principale de necesități  – nu doresc să rămână acolo, în vamă, ci vor să ajungă fie la rude în străinătate, fie în țară.

Pentru cei pentru care nu se poate asigura transport imediat, în aceeași zi, le asigurăm cazare, astfel încât să stea la cald, să poată să se spele, să mănânce...”, explică Simona, care știe tot ce are de făcut pentru fiecare refugiat în parte. Se află aici de săptămâna trecută, la scurt timp după ce a izbucnit războiul, nici nu mai știe câte zile au trecut, după atâta agitație și aglomerație…

„Voluntariatul a devenit modul de petrecere a timpului liber”, spune ea, cu un surâs plăcut, dar și ușor ironic... cine mai are timp liber?

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simona Rădășanu, jurist și director de firmă: „Voluntariatul a devenit modul de petrecere a timpului liber”.
 Vizualizări articol: 2447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Simona Rădășanu, jurist și director de firmă: „Voluntariatul a devenit modul de petrecere a timpului liber”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei