Copiii din Ucraina refugiați în județul Suceava vor putea să meargă la școlile și grădinițele în care se predă în limba ucraineană. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava după vizita pe care a făcut-o în această dimineață în Cernăuți, acolo unde împreună cu guvernatorul acestei regiuni, Serghii Osaciuk, a vizitat depozitele unde sunt stocate ajutoarele trimise din România. Gheorghe Flutur a declarat că în cursul zilei de astăzi a discutat cu ministrul educației din România, Sorin Cîmpeanu, despre posibilitatea ca preșcolarii și școlarii din Ucraina care s-au refugiat în țara noastră să meargă la unitățile școlare din județ. „Astăzi o să ne organizăm dacă doresc să vină la grădiniță sau la școală în limba ucraineană. Avem profesori voluntari, școli în limba ucraineană și dorim să punem în mișcare acest lucru pentru ca să se simtă copiii utili, să uite de supărare și de coșmarul prin care au trecut la trecerea graniței”, a spus Flutur. În același timp el a anunțat că a discutat și cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila, despre acordarea de asistență medicale refugiaților din Ucraina. „Spitalul Județean Suceava deja colaborează și sunt pacienți ucraineni veniți la urgență sau pentru tratamente de chimioterapie”, a arătat șeful administrației județene.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a declarat că a mers la Cernăuți pentru a vedea la fața locului nevoile de ajutoare pentru ucraineni. „Am venit la fața locului și pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, cu frații noștri, cu etnicii de origine română și cu tot poporul ucrainean. Să îi felicit și să-i asigur de sprijinul nostru. Ne interesează de ce au nevoie în continuare și vrem să ne organizăm bine pentru că e nevoie de ajutoare umanitare. Am transmis că suntem organizați bine și am preluat deja peste 47.000 de oameni peste frontiera de la Siret. Am avut zile când am avut 700 de oameni pe oră. Avem organizate mai multe tabere, avem organizate corturi, avem voluntari și avem hrană caldă la intrarea în frontieră”, a precizat președintele CJ Suceava.
El a dat asigurări că organizarea în frontiera Siret este foarte bună și a apreciat din noi solidaritatea sucevenilor cu refugiații din Ucraina. „Aici a fost traficul cel mai mare, cu foarte mari provocări. Dar nu a rămas nimeni să nu fie cazat sau să rămână fără adăpost peste noapte. Este o mobilizare și o solidaritate fantastică din partea populației din România și o solidaritate a județului Suceava”, a mai declarat Gheorghe Flutur. El a arătat că numeroase familii din județ vin în frontieră pentru a prelua refugiați, astfel încât numeroase locuri de cazare din tabere sunt încă neocupate, pentru că cei veniți din Ucraina merg să se cazeze în case particulare.