Voluntari suceveni, din județele din jur și din toată țara sunt prezenți non stop în frontieră la Siret și încearcă să ajute oamenii care au plecat din Ucraina, de teama războiului. Adrian Păduraru, din Frătăuții Vechi, vine de trei zile cu mâncare caldă pentru refugiați. Luni, spre amiază, venise cu prima tranșă de aproape 1000 de sarmale cu pâine și urmau să aducă încă 2000. „Ne-am organizat, e a treia zi când venim și aducem 2000-3000 de sarmale”, a spus Adrian. Întrebat cât vor mai putea susține această acțiune umanitară, el a răspuns că încă pot derula această activitate. „Cât ne ajută Dumnezeu venim”, a spus el.
Cornel Coțovanu face parte din Asociația „Sf. Ioan Iacob” din Botoșani. El vine de sâmbătă, de la amiază. A remarcat că de luni se trece mai ușor frontiera în România, că nu se mai așteaptă așa de mult. „Majoritatea sunt mame cu copii și vârstnici. Rar vezi bărbați sub 60 de ani. Cei care stau la noi o oră, două, trei stau în corturi. Pe cei care rămân până mâine îi îndrumăm spre locurile de cazare din apropiere, să poată fi recuperați de familie sau să meargă la un avion sau autocar”, a relatat Cornel.
Că marți s-a trecut mai ușor granița ne-a confirmat și Antonina, care vine dintr-un sat de lângă Cernăuți. Ne-a povestit că a plecat marți dimineață de acasă și a reușit să ajungă în România destul de repede.
„Mare este coada de mașini, lume mai puțin. Azi s-a trecut mai bine”, a spus femeia. Ea a mărturisit că a fost nevoită să plece și că acasă, în Ucraina, au rămas fiica și nepoata: „Mă tem pentru ele, dar trebuia să mă duc. O să stau trei luni, două, una... om vedea. Cum o fi situația”. Sirenele de alarmă aeriană care au început să sune în Cernăuți i-au alungat somnul, e obosită și speriată și le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni. „Aici e foarte bine organizat, în corturi e cald, e foarte bine. Mulțumim”, a mai spus ea.