Colegul nostru Paul Ciurari a plecat vineri spre Cernăuți pentru a vedea care este starea de spirit din orașul unde trăiește și o importantă comunitate de români. A găsit acolo oameni care se tem pentru viitorul lor și care încearcă să se pună la adăpost sau să își facă provizii pe termen lung pentru a putea trece peste această criză uriașă.
A plecat din Cernăuți în jurul orei 15,30, iar o oră mai târziu a ajuns la capătul cozii de mașini formate la intrarea în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Coada avea 12 kilometri și era formată pe unul, două sau chiar șase rânduri, așa încât se poate spune că lungimea reală era cu mult mai mare. Timp de patru ore a reușit să înainteze doar 800 de metri, iar până sâmbătă dimineață, la ora 9.00, a mai înaintat ceva mai mult de un kilometru. Practic, în decurs de 16 ore s-a apropiat de punctul de trecere a frontierei cu doar 2,2 kilometri. În tot acest timp spune că a observat un număr mare de mașini care mergeau pe contrasens și care depășeau coloana care aștepta ordonat. Multe din aceste mașini erau ”escortate” de autospeciale ale Poliției, care circulau cu girofarurile puse în funcțiune.
În multe ore petrecute în mașină, Paul Ciurari a avut timp să discute și cu oamenii care fug din calea războiului. A întâlnit oameni din Kiev sau Vinița, cu toții speriați și dornici să se pună la adăpost. Unul dintre colegii de suferință a mers până la prima benzinărie pentru a cumpăra mâncare. În afara unor pungi cu chipsuri, rafturile din benzinărie erau goale. Totul s-a vândut în cele două zile de când a început invazia armatei ruse în Ucraina. Oamenii nu știu cât vor sta la coadă pentru a intra în România și de aceea își fac provizii pentru a face față unui număr cât mai mare de ore de așteptare.
O altă mare necunoscută este aceea dacă vor fi lăsați să treacă frontiera, pentru că printre cei care vor să se pună la adăpost sunt și bărbați, care ar putea fi încorporați în armată. Din acest motiv, cei care veneau de la Kiev s-au ”îmbarcat” în două mașini, una cu femei și alta cu bărbați. În eventualitatea în care li se va refuza plecarea din Ucraina, bărbații spun ca măcar partenerele lor de viață să poată fi în siguranță. De asemenea, se vorbea intens despre sumele de bani care s-ar percepe de către autoritățile de frontieră din Ucraina pentru a permite bărbaților apți militar să părăsească țara vecină. Sumele vehiculate variază între 500 și 2.000 de euro.
Mai nou, a apărut o nouă undă de speranță printre refugiați după anunțul premierului Nicolae Ciucă despre probabilitatea deschiderii a noi patru puncte de trecere a frontierei dinspre Ucraina spre România. Este vorba de fostele puncte care au funcționat până la aderarea României în Uniunea Europeană, de la Climăuți, Vicovu de Sus, Ulma și Izvoarele Sucevei, ceea ce ar mai diminua din presiunea existentă pe Punctul de Trecere a Frontierei Porubnoe-Siret.