Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este pregătită să-i sprijine pe refugiații ucraineni atât cu alimente, haine și obiecte de necesitate, cât și cu spațiu locativ. Pr. Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a declarat pentru Basilica.ro: „Avem rezerve de alimente, haine și obiecte de necesitate, pe care le putem oferi la cerere refugiaților care vor să rămână. Dar clericii locali ne informează că, deși prin Vama Siret trece puhoi de lume, nu rămâne nimeni”.
Conform Basilica.ro, eforturile de primire a refugiaților sunt coordonate de autorități, iar Biserica va interveni în momentul în care i se va cere ajutorul. „Pentru cei care vor să rămână, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților poate pune la dispoziție casele parohiale nelocuite din nordul eparhiei și arhondaricele mănăstirilor. Clerul misionar din Eparhia Sucevei și Rădăuților, care va asigura asistență religioasă la cerere pentru refugiați, a avut deja o ședință de instruire joi”, a mai transmis pr. Alexandru Flavian Sava.
· S-a constituit o celulă de criză care a inițiat deja primele măsuri pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni care trec granița în România
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Alexandru Flavian Sava, a declarat pentru Monitorul de Suceava că „Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este pregătită să intervină pentru sprijinirea refugiaților. La nivelul Eparhiei se vor identifica și mobiliza preoți vorbitori de limbă ucraineană, care vor asigura prin rotație permanență la Punctul Vamal Siret, unde, împreună cu tineri voluntari, vor oferi alimente și apă. S-a constituit o celulă de criză care a inițiat deja primele măsuri pentru sprijinirea cetățenilor ucraineni care trec granița în România. De asemenea, locațiile puse la dispoziție pentru cazarea refugiaților de la mănăstiri și parohii au fost luate în evidența oficialităților pentru valul II sau etapa a II-a. Menționez faptul că purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, ofițerul Alin Găleată, a spus că pentru moment nu se impune montarea unei tabere pentru cazarea refugiaților, pentru că, deocamdată, aceștia nu vor să rămână în zonă. Pentru aceste situații, Arhiepiscopia a pregătit câteva spații limitrofe localității Siret, unde s-au pregătit deja rezerve de hrană neperisabilă, tip conservă, articole de menaj și de igienă personală. La Mănăstirea Putna, toate spațiile de cazare deja au fost ocupate de către cetățeni ucraineni, iar la Parohia Cornu Luncii s-au luat deja în evidență 50 de locuri pentru cazare, în cazul în care acestea vor fi necesare pentru a fi cazate persoane. În permanență, voluntarii de la Punctul Vamal Siret vor ține legătura cu Centrul Eparhial pentru intervenție suplimentară în caz de necesitate”.
· Birou de asistență, în apropierea Punctului Vamal Siret
Conform unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ca urmare a intensificării tensiunilor politice și agresiunilor militare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților iese în întâmpinarea cetățenilor ucraineni care trec prin Punctul Vamal Siret, cu alimente neperisabile, articole de menaj și de igienă personală, apă, oferind și spații de cazare la parohii și mănăstiri.
„De asemenea, în apropierea punctului vamal este instalat un birou de asistență, unde preoți, vorbitori de limbă ucraineană, și tineri voluntari, vor oferi consultanță solicitanților, pachete cu alimente și apă. Cei care doresc să ajute financiar au la dispoziție următorul de cont: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014. Totodată, îndemnăm pe credincioșii eparhiei noastre la solidaritate în rugăciune, dar și în sprijinirea concretă a fraților noștri dureros de încercați”, mai transmit reprezentanții Arhiepiscopiei.
· Femeile și copiii fug din calea războiului din Ucraina
Femeile și copiii au devenit majoritari printre persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Începând de la miezul nopții de joi, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu mai pot părăsi Ucraina. Pot pleca, însă, fără probleme cei care au (și) altă cetățenie, astfel că, de la primele ore ale zilei de vineri, prin punctul de frontieră de la Siret au trecut tot mai puțini bărbați, de regulă turiști sau din cupluri mixte, care au și cetățenia țării de adopție.