Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava are pregătită o tabără mobilă cu 200 de locuri în care ar putea fi primiți refugiații din Ucraina, în urma izbucnirii conflictului armat din această țară. Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, cpt. Alin Găleată, a precizat că până în momentul de față această tabără nu a fost montată, având în vedere că nu au fost solicitări din partea cetățenilor ucraineni care în cursul zilei de joi au intrat în număr foarte mare în județul Suceava, prin Vama Siret.
„În legătură cu refugiații, în acest moment, dacă va fi cazul și ni se va solicita, suntem pregătiți, iar tabăra mobilă este operativă, personalul fiind pregătit pentru ca, la nevoie, să fie montată. De altfel, în legătură cu această tabără mobilă, care în mod normal este destinată persoanelor sinistrate sau evacuate, în caz de producere a unor dezastre naturale, pot să vă spun că efectuăm periodic lucrări de întreținere și de antrenament pentru montarea acesteia, pentru ca la nevoie să poată fi folosită”, a precizat Alin Găleată. Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a adăugat că tabăra este compusă din 30 corturi de cazare, fiecare cu o suprafață de 25 de metri pătrați, în care se află, în total, aproximativ 200 de paturi. El a mai spus că pe lângă aceste corturi de cazare, ISU Suceava mai are la dispoziție și trei corturi pentru servit masa, fiecare cu o suprafață de 96 de metri pătrați.
Reamintim că prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, declara, la începutul acestei săptămâni, că tabăra mobilă pentru refugiați ar putea fi montată, în caz de necesitate, în maximum 12 ore. Alexandru Moldovan a precizat că ISU Suceava are echipamentele necesare, corturi, paturi, perne, pături, cearșafuri, surse de curent electric și tot ceea ce permite cazarea temporară a unor persoane. El a mai spus că în județ au fost identificate și alte spații de cazare, astfel încât autoritățile să fie în măsură să gestioneze un eventual aflux de refugiați din Ucraina pe teritoriul județului. Moldovan a afirmat că aceste spații de cazare, verificate în prealabil de cadrele ISU, vor fi puse la dispoziție fie de autoritățile publice locale, fie de operatori din turism, îndeplinind condițiile minime în vederea cazării refugiaților.