Grădinița cu Program Prelungit „Gulliver” Suceava a organizat recent concursul „Colțul meu de lectură”, competiție între mai multe grădinițe sucevene. Coordonatorii competiției au fost prof. Matei Maria, directorul Grădiniței „Gulliver” Suceava, împreună cu prof. Robu Mihaela, prof. Lihănceanu Mihaela, prof. Murărașu Raluca, prof. Popescu Aspazia, prof. Toma Ruxandra,în parteneriat cu alte instituții educaționale din oraș.
Cadre didactice de la grădinițele ,,Așchiuță”, ,,Albinuța”, ,,Prichindel”, ,,Gulliver”, ,,ABC”, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, ,,Obcini” din municipiul Suceava au dedicat săptămâna 14 - 18 februarie 2022, „cuvântului tipărit”, prin organizarea sălilor de grupă astfel încât să stimuleze interesul preșcolarilor față de carte.
„În contextul vremurilor actuale, în care tehnologia pare să portretizeze priveliști care țin deja de ordinul normalului, este important să validăm și insuflăm copiilor o dragoste și apropiere față de lectură, în toate variantele ei. Nu există noțiunea de <prea devreme> sau <prea târziu> atunci când dorim să dezvoltăm sau să consolidăm relația copiilor cu lumea cărților. Prin lectură, stimulăm dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor, iar dacă acest obicei este insuflat din copilărie, tinde să fie continuat și la maturitate”, a declarat prof. Matei Maria.
În săptămâna care a inclus și „Ziua Națională a Lecturii”, cadrele didactice și-au dovedit măiestria și creativitatea și s-au „întrecut” în a amenaja un spațiu de lectură accesibil, favorizant, prielnic și stimulativ, însă care respectă particularitățile psiho-fizice ale copilului, în funcție de nivelul de vârstă. Astfel, preșcolarii, de la mic la mare, au desfășurat activități specifice, menite să ducă la o mai bună conștientizare a importanței acestei resurse inestimabile de bogăție a cunoașterii, cartea. Finalitatea concursului a constat în publicarea a trei fotografii surprinse în cadrul centrului, „Biblioteca” din fiecare grupă participantă, în mediul virtual, pe un grup dedicat.
Conform calendarului concursului, după finalizarea înscrierilor, fotografiile centrelor ,,Bibliotecă” vor fi jurizate de reprezentanți desemnați ai grădinițelor participante, fiind remarcate efortul, dragostea, aplecarea firească și constantă a cadrelor asupra stimulării preșcolarilor în tainele ,,citirii și scrisului”, ca etapă de prealfabetizare.
De asemenea, în perioada 14 – 18 februarie, cadrele didactice de la GPP „Gulliver” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava și Grădinița cu Program Normal „Maria Montessori” Suceava au desfășurat activități comune în cadrul proiectului „Povești călătoare”, coordonat de director prof. Matei Maria, prof. Paulencu Liliana, prof. Hrișcă Irina și prof. Domunco Ștefania, în parteneriat cu Biblioteca „I. G. Sbiera” Suceava.
Preșcolarii și elevii, îndrumați de Ivanovici Sorina, Florea Cipriana, Robu Mihaela, Petraru Petruța, Murărașu Raluca, Ianovici-Ignat Diana, Sfichi Ioana, Andronic Căsăndruța, Gheorghiță Consuela, Roșcăneanu Emilia, Ciobanu Ionela, Paulencu Liliana, Pribeagu Alina, Croitor Daniela, Lihănceanu Mihaela, Calancea Bianca, Lăzăreanu Lenuța, Măriuța Loredana, Chiriac Marta, Gemănaru Mioara, Maxim Tatiana și Năstasă Anuca, au deslușit tainele făuririi unei tipărituri, au „pătruns” virtual pe tărâmul magic al cărților prin identificarea bibliotecii ca sursă de facilitare a lecturii și au descoperit bucuria cititului, alături de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava. Activitățile în care au fost implicați copiii au presupus și cultivarea unor relații de amiciție, drept urmare, aceștia au realizat cu drag „Semn de carte pentru prieteni”, au fost atrași în lumea magică a lecturii prin organizarea estetică și funcțională a „Colțului de lectură”, iar la sfârșitul săptămânii au vizionat, în atmosfera de spectacol, povești îndrăgite, sub forma unor teatre de umbre, puse în scenă de către educatoarele grupelor.
Acțiunile întreprinse s-au bucurat de un real succes, fiind apreciate dăruirea, entuziasmul și răbdarea cu care educatoarele sădesc în mintea și sufletele micuților iubirea față de lectură, întrucât „Cărțile sunt adevărați prieteni ai copilăriei noastre și mângâierea vieții întregi”, după cum scria George Călinescu.
Prof. Matei Maria, directorul Grădiniței „Gulliver” Suceava, a completat căobiectivele principale ale acestui demers au fost „amenajarea unui mediu educaţional care să motiveze copilul în procesul de apropiere faţă de carte şi faţă de cuvântul scris, asigurarea accesului preșcolarilor la materialele expuse în cadrul bibliotecii din grupă prin diversitatea ofertei de carte și instrumente de lucru specifice, amenajarea creativă a bibliotecilor prin valorificarea laturilor pragmatice, funcționale și estetice”.