Câteva sute de oameni s-au adunat miercuri dimineață, de la ora 10.00, în piața centrală din Cernăuți, la Ziua solidarității naționale, decretată de președintele Ucrainei, Vladimir Zalenskiy, ca răspuns pașnic la o posibilă invazie rusească. La eveniment sunt prezenți și reporterii Monitorului de Suceava, care au stat de vorbă cu câțiva dintre participanții, unii vorbitori și de limbă română.
Cu steaguri și cântece patriotice oamenii au făcut apel la pace chiar în ziua despre care s-a vorbit că ar fi cea a invaziei.
Starea de spirit din Cernăuți, cel mai mare oraș ucrainean de la granița cu România, este în general una calmă. Evident, derularea evenimentelor este privită cu maximă atenție și nimeni nu poate nega că există îngrijorări.
Cernăuțenii se declară pregătiți de orice scenariu și oscilează între a pleca în refugiu și a lupta cu arma în mână.
Pentru ucraineni este cel mai dificil moment de la declararea independenței, acum trei decenii.
· ”Ce se întâmplă în ultimele două luni e mai mult un război informațional, psihologic, cibernetic, economic
Liviu Rusu este unul dintre cetățenii româno-ucraineni cu care au vorbit reporterii Monitorului de Suceava:
”După cum se observă este liniște, oamenii își văd de problemele lor, care la muncă, care la școală, Probabil că în cei deja opt ani de la începerea războiului din est oamenii s-au obișnuit cu toții cu informațiile privind războiul. După părerea mea ce se întâmplă în ultimele două luni e mai mult un război informațional, psihologic, cibernetic, economic. Ne dorim cu toții să fie pace.
Invazia era așteptată ieri noapte, dar încă e bine, e pace.
Armata ucraineană, spre deosebite de 2014, este cu totul alta, mai bine dotată, mai pregătită. Suntem mulți cu rude în România, chiar români-ucraineni”.
· Refugiul în România, un adăpost sigur în blocul NATO
Întrebat dacă în caz de invazie refugiul peste graniță este o soluție, Liviu Rusu a spus:
”Probabil este o soluție România, în caz de război în orașe e periculos, în caz de bombardamente sunt victime multe din populația civilă, România poate fi un adăpost sigur, e o țară din blocul NATO”.
Un alt protestatar a spus că toată lumea civilizată a înțeles că războiul de ocupație ține de trecut, de istorie, și se speră că așa va rămâne.
· ”Cred că nu merge Rusia la un asemenea pas...”
Vasile, un alt ucrainean vorbitor de limbă română, nu crede că se va ajunge la război și exclude refugiul:
”Suntem îngrijorați, dar nu credem că se va face un asemenea pas, asta nu depinde numai de Rusia și Ucraina, depinde de toată Europa și chiar de toată lumea. Cred că nu merge Rusia la un asemenea pas... noi nu credem că se va ajunge la război. Chiar de se va ajunge la război va lupta diplomația, nu se va ajunge la armată. Unde să ne refugiem? Noi nu ne-am refugiat niciodată, am rămas pe pământul nostru. Nu avem unde ne refugia, suntem acasă”.
· Mesajul unui soldat veteran
”Ucraineni sunt uniți nu doar în această zi, suntem uniți și gata să ne apărăm casa și pământul de agresorii ruși”, a transmis Olexei Boico, președintele Consiliul Regional Cernăuți
Reporterii Monitorului de Suceava au vorbit și cu un soldat veteran în vârstă 67 de ani, care s-a înrolat la vârsta de 60 de ani:
”Războiul este o nenorocire, dar noi suntem gata să ne apărăm neamul pe front. Ucrainenii sunt gata să se apere, avem și etnici ruși de aici care vor lupta alături de noi”.
Sandrinio NEAGU
Paul CIURARI