Direcția de Sănătate Publică Suceava a aplicat, în luna ianuarie a acestui an, 9.161 de amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de localizare (PLF) la sosirea în România. Potrivit unui comunicat de presă remis, marți, de directorul DSP, Olivia Ioana Vlad, valoarea este de 2.000 lei/amendă, iar suma totală se ridică la 18.322.000 lei, adică echivalentul a 3,7 milioane de euro. Din cele peste 9000 de amenzi, până la această dată la DSP au prezentat dovada plății 581 de persoane, care au achitat câte 1.000 de lei.
Obligația de completare a formularului digital de localizare (PLF) în decurs de 24 de ore de la intrarea în țară este valabilă în 18 state ale Uniunii Europene, iar lista cu cei care încalcă această prevedere este trimisă automat la DSP de către Poliția de Frontieră.
Amenda este de la 2.000 până la 3.000 de lei, dar DSP a aplicat permanent cuantumul minim, de 2.000 de lei, cu mențiunea că cei care achită în 24 ore plătesc jumătate din sumă. Dacă nu plătesc în termen de 15 zile, DSP reia corespondența cu persoanele în cauză. În caz de neplată, ei sunt înregistrați la primăria din localitatea de domiciliu ca debitori.
Amenda se trimite la domiciliul din județul Suceava al persoanelor care au venit din străinătate și se emite și în cazul completării greșite a formularului deoarece în caz de date eronate acesta este automat invalidat de sistem. Trebuie menționat că multe persoane care au fost convinse că nu sunt în culpă, din acest punct de vedere, s-au trezit cu amenzi din cauza faptului că nu au completat toate câmpurile obligatorii sau nu au respectat termenul de completare. PLF în România se completează online în cel mult 24 de ore de la sosirea în țară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care vine în țară. Este recomandată, însă, completarea înainte de sosirea în țară. Pașii de urmat sunt:
1. Se accesează aplicația https://plf.gov.ro/login și se introduce o adresă de e-mail, la care utilizatorul primește link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
2. Se accesează butonul verde „Formular nou”.
3. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul intră în țară:
– CNP pentru cei care dețin carte de identitate românească;
– Pașaport/Act de identitate pentru cei care nu dețin carte de identitate românească.
4. Cetățenii români care selectează „CNP” introduc în câmpurile obligatorii: codul numeric personal, numele și prenumele. Persoanele care selectează „Pașaport/Act de identitate” introduc țara care a eliberat documentul de identitate, numărul acestuia, respectiv numele și prenumele titularului.
5. Se selectează țara de plecare și data începerii călătoriei, precum și punctul în care se face trecerea frontierei în România.
6. Se introduce adresa de destinație.
7. Se completează numărul de telefon la care persoana poate fi contactată pe perioada șederii în România.
8. Se selectează modul de călătorie – autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și se introduc toate datele necesare, în funcție de tipul de transport. Aceste informații se regăsesc pe biletele de călătorie.
9. Se indică o persoană de contact în caz de urgență.
10. Se adaugă țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei.
11. Se completează datele minorilor care însoțesc persoana, dacă este cazul.
12. Se bifează acordul privind prelucrarea datelor personale de către autoritățile competente și luarea la cunoștință a prevederile legislației în vigoare.
13. La final, se apasă butonul verde „Salvează”, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România.
Odată salvat, formularul nu mai poate fi editat. Dacă doriți să actualizați datele, va trebui completat un nou formular.
Utilitatea acestui formular este de a ajuta autoritățile medicale pentru realizarea eventualelor anchete epidemiologice.
PLF este interconectat cu sistemul informatic al Poliției de Frontieră, cu aplicația Corona Forms, care realizează managementul persoanelor infectate, precum și cu datele de la evidența populației.
Aplicația face validări cu bazele de date menționate, iar în cazul în care datele nu sunt completate corect va semnala orice greșeală.