Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a propus partenerilor din regiunile Mayenne, din Franța, și Schwaben, din Germania, să formuleze împreună o declarație comună de solidaritate cu regiunea Cernăuți din Ucraina. Gheorghe Flutur a avut, vineri, o întâlnire online cu reprezentanții regiunilor din parteneriatul „Patru regiuni pentru Europa”, Suceava, Schwaben, Mayenne și Cernăuți. În cadrul întâlnirii, cei patru președinți ai regiunilor partenere au făcut o informare privind unitățile administrative pe care le conduc și au formulat o serie de propuneri de acțiuni care să aibă loc în cadrul parteneriatului în anul 2022. Astfel, Flutur a precizat că personal a venit cu patru propuneri concrete pentru acest an. „Consiliul Județean Suceava va elabora un material la împlinirea a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, cu prezentarea principalelor beneficii ale acestei aderări pentru județul Suceava. Acest material va fi finalizat până în luna mai, de Ziua Europei”, a spus șeful administrației județene. El a adăugat că a propus și organizarea unui schimb de experiență între spitalele din cele patru regiuni, pe tema gestionării pandemiei de Covid-19, în cadrul căreia să fie prezentate experiența fiecărei unități, modul în care s-a acționat și ceea ce s-a învățat în această perioadă. Gheorghe Flutur a propus și organizarea unei caravane infotur în cele patru regiuni, la care să participe operatori din turism, persoane responsabile din administrație cu activitatea de turism, precum și vectori de promovare a turismului. Flutur a amintit că ministrul antreprenoriatului și turismului din România este suceveanul Daniel Cadariu, un bun cunoscător al problemelor din administrația județeană, având în vedere că a ocupat și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean.
„Nu în ultimul rând, am propus să semnăm o declarație comună de solidaritate față de partenerii noștri de la Cernăuți și din Ucraina, solidaritate prin care să milităm pentru susținerea păcii, a valorilor democratice și libertății de opinie a poporului ucrainean”, a declarat președintele CJ Suceava.
Pe de altă parte, tot în cadrul întâlnirii de astăzi, Gheorghe Flutur a prezentat o informare despre județul Suceava, în care a amintit că recent a fost aprobat bugetul județului, care anul acesta este axat pe dezvoltare, în care 40% dintre venituri sunt fonduri europene. Flutur a arătat că în bugetul pentru anul acesta, CJ Suceava și-a propus proiecte curajoase în infrastructura de drumuri, sănătate, dezvoltarea aeroportului, asistență socială și școli speciale.
„De asemenea, am prezentat o situație privind evoluția pandemiei de coronavirus, menționând că incidența cazurilor începe să scadă ușor, însă în același timp rămânem atenți și luăm măsuri necesare de limitare a răspândirii noului coronavirus”, a spus Flutur. El a mai subliniat faptul că anul 2021 a adus o îmbunătățire a unor indicatori importanți de dezvoltare socio-economică în comparație cu 2020. Președintele CJ Suceava a precizat că indicele producției industriale a crescut în județ cu 16% în 2021, față de 2020, numărul de turiști a crescut cu 63%, iar la numărul de pasageri de pe Aeroportul Ștefan cel Mare s-a înregistrat o creștere de 53%. Flutur a spus că în 2021 au fost înființate 800 de firme noi, din care 23 sunt cu capital străin. „Este bine, dar e loc de mai mult”, a precizat șeful administrației județene. El și-a exprimat speranța că anul acesta vor putea fi organizate mai multe proiecte cu partenerii din Germania, Franța și Ucraina și că acestea vor avea loc cu prezența fizică a reprezentanților celor patru regiuni europene.