Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc este singura școală din țară conectată la sistemul Air Quality Map dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), prin biroul ESERO. Profesorul Gabriel Anastasiu de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” ne-a spus că proiectul a fost dezvoltat de către ESA în scopul monitorizării calității aerului și a altor factori de mediu. În proiect sunt implicate școli din țări membre ESA, care la rândul lor dețin astfel de stații.Scopul cercetării este dezvoltarea unei rețele extinse adiționale rețelelor clasice, care să fie utilizată în scop didactic de către profesorii STEM din școlile respective.
În România, numai Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc face parte din proiect, fiind inclus în listă prin intermediul ESERO România și datorită implicării în proiect a profesorului Gabriel Anastasiu, care participă din partea ESERO România la diferite grupuri de dezvoltare a unor proiecte STEM, alături de cercetători de la ESA, proiecte care au ca punct final realizarea unor materiale didactice pentru școlile din Europa.
Aceste material pot fi regăsite pe site-ul ESA https://www.esa.int/Education.
Urmează ca din toamna acestui an, ESA Education să inițieze o serie de concursuri de proiect prin care școlile câștigătoare să primească un model mai avansat de AQS (Sistem de Calitate a Aerului), însoțit de manualele corespunzătoare.
„Prin acest proiect, profesorii, dar și elevii Colegiului Național <Dragoș Vodă> Câmpulung Moldovenesc pot concepe și dezvolta o serie de aplicații practice utile la laboratoarele de biologie, la orele de protecția mediului sau ca material orientativ de programare pentru orele de informatică, aplicații care sunt parte din conceptual STEM”, ne-a explicat prof. Gabriel Anastasiu.
ESERO este principalul proiect al ESA de susținere a învățământului primar și secundar în Europa, care utilizează spațiul cosmic drept un context creativ și generos în conținut pentru predarea și învățarea științei, tehnicii, ingineriei și matematicii (STEM). Obiectivul său constă în îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor elevilor în aceste discipline încă din clasele primare și încurajarea acestora în alegerea unei cariere viitoare în domeniile STEM. Birourile ESERO sunt prezente în diferite state membre ale ESA, în colaborare cu parteneri naționali. Acestea oferă cadrelor didactice o gamă largă de resurse și activități didactice personalizate, precum și oportunități de a participa la programe de formare profesională și conferințe.