Mobilizarea rapidă a personalului medical din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, intervenția pompierilor de la ISU și aplicarea întocmai a protocolului prevăzut în astfel de situații, la incendiul izbucnit joi noapte la unitatea medicală, au fost evidențiate, joi, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan, și de prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan. Într-o conferință de presă comună, la care au mai participat directorul DSP, Olivia Ioana Vlad, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, șeful ISU Suceava, col. Costică Ghiață, purtătorul de cuvânt al ISU, căpitan Alin Găleată, și lt. Ionuț Cobziuc, adjunctul șefului Centrului operațional, autoritățile au apreciat modul rapid și eficient în care s-a intervenit, atât pentru localizarea și stingerea incendiului în doar 10 minute, cât și la evacuarea în timp foarte scurt a 329 de pacienți, dintre care 102 copii, de la etajul IV până la etajul IX. Dintre copii, 57 sunt nou-născuți.
Secretarul de stat Tiberius Brădățan a explicat că din investigațiile specialiștilor a reieșit că incendiul a pornit de la supraîncălzirea unui ventilator de la baia salonului nr. 8 al secției Obstetrică-Ginecologie, uitat în funcțiune după externarea pacientelor, în cursul zilei de joi. Aici s-a produs un scurtcircuit, care a afectat izolația din PVC a altor echipamente electrice din apropiere și s-a propagat la partea superioară a planșeului de pe holul de la etajul IV. Acumularea de PVC topit a dus la căderea unei bucăți din tavanul fals. ”Cel mai important este că nu au fost victime, nici un pacient nu a suferit arsuri sau intoxicații cu fum. Ministerul Sănătății mulțumește personalului medical și ISU, care a acționat foarte rapid. A fost un efort foarte mare, de evacuare a 329 de pacienți care au trebuit relocați”, a declarat Tiberius Brădățan.
Și prefectul Alexandru Moldovan a subliniat „profesionalismul cadrelor medicale și al pompierilor” și „respectarea întocmai a procedurilor”, exersate prin exerciții periodice în toată perioada pandemiei. „Au reacționat extraordinar”, a declarat prefectul.
· În maximum două săptămâni, secția OG va funcționa din nou în vechea locație
Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a arătat că evenimentul „era cu potențial de a se transforma într-o tragedie”, dar funcționarea optimă a instalațiilor de avertizare la incendiu și intervenția promptă a personalului din spital și a pompierilor au făcut ca nici un pacient să nu aibă viața pusă în pericol și să nu fie scos afară din spital. Toți au fost relocați în alte secții. Managerul a mai spus că pagubele nu sunt majore și că în maximum două săptămâni secția Obstetrică-Ginecologie își va relua activitatea la etajul IV. Deocamdată, funcționează într-un alt spațiu. Dr. Calancea a declarat că întreaga activitate medicală din spital se desfășoară normal.
Șeful ISU, col. Costică Ghiață, a declarat că instalația de avertizare de incendiu a semnalat „în timp foarte, foarte scurt” focul, iar personalul din secție a anunțat incendiul la ISU în faza incipientă, la ora 00.34, astfel că pompierii au ajuns în 5 minute la fața locului și au efectuat concomitent stingerea incendiului și evacuarea pacienților. Din cauza incendiului care a pornit de la etajul IV, toate etajele superioare, până la IX, au fost inundate cu fum. „Dificultatea a fost numărul mare de persoane de persoane de relocat”, a spus col. Ghiață, care a subliniat și el că „reacția rapidă a sistemului integrat – ISU-spital” a făcut să nu fie victime. Șeful ISU a subliniat că nu se poate spune despre nici o clădire că are „risc zero” la incendii, dar în cazul spitalului din Suceava acest risc este redus, „sub medie”. De asemenea, șeful ISU Suceava a spus că zonele de risc, precum secțiile ATI, sunt verificate zilnic, împreună cu personalul medical.
Ultimul control al pompierilor în toate secțiile Spitalul Județean de Urgență Suceava, pe linia prevenirii incendiilor, a fost luna trecută, iar cele precedente, în octombrie și iunie 2021. De asemenea, chiar în aceste zile firma cu care unitatea medicală are contract de mentenanță pentru instalații efectua verificări.
Corpul de clădire în care a avut loc incendiul are autorizație privind securitatea la incendiu.
La această dată, în spital se desfășoară o anchetă administrativă pentru a se afla de ce personalul care avea în atribuții verificarea închiderii ventilatoarelor din băi, când acestea nu sunt folosite, nu s-a achitat de sarcină.
Primarul Sucevei, implicat în intervenția de la Spital, inclusiv prin asigurarea de spații de cazare
Incendiul izbucnit la Spitalul Județean Suceava în noaptea de miercuri spre joi a pus la încercare capacitatea de reacție a autorităților sucevene, pe mai multe paliere.
Printre cei care au dat o mână de ajutor în gestionarea dramaticei situații s-a numărat și primarul Sucevei, Ion Lungu, care a ajuns la scurt timp după mașinile de intervenție ale ISU.
În condițiile în care nu se știa cât de rapid va putea fi stăvilit focul și ce se va face cu cei 329 pacienții scoși din saloane în toiul nopții, principala preocupare a fost să se asigure că vor avea unde să fie cazați, dacă nu existau spații suficiente în alte unități medicale.
„Am luat măsurile necesare pentru a fi siguri că toți pacienții evacuați vor avea unde să fie cazați și în cel mai scurt timp, mai ales că suntem încă în iarnă. În acest scop am pregătit imediat două săli de sport încălzite, unde putem pune saltele, dar am găsit un sprijin important și la Ștefan Mandachi, care ne-a pus la dispoziție 46 de camere la hotelul său. Din fericire, nu a mai fost nevoie, pentru că ISU și-a făcut treaba cu profesionalism și țin să îi felicit pe toți cei care au acționat acolo, sub coordonarea colonelului Gheață. Felicitări și directorului Spitalului Județean, Alexandru Calancea, cadrelor medicale (șefi secții, doctori, asistenți, infirmieri), care au dat dovadă de calm, au intervenit profesionist atât la evacuare cât și revenirea în saloane. Mulțumim lui Dumnezeu că am trecut cu bine de această cumpănă”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Implicarea municipalității sucevene în asigurarea funcționării Spitalului și dotarea cu cele necesare a fost vizibilă atât la începutul pandemiei, cât și în perioada ulterioară, fiind făcute importante achiziții de echipamente, donate unității sanitare, în plus, anual fiind alocate de fonduri de la bugetul local, pentru lucrări de reparații și modernizare.