Un incendiu, care a izbucnit, joi, puțin după miezul nopții, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a necesitat evacuarea a 329 de pacienți dar, din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, cpt. Alin Găleată, a declarat că flăcările s-au manifestat în zona unui salon de la etajul IV al spitalului, secția Ginecologie.
S-a solicitat sprijinul pompierilor din Botoșani și Iași
Conform comunicatului transmis de cpt. Alin GĂLEATĂ, „inițial, la fața locului s-au deplasat forțele și mijloacele de la Detașamentul de Pompieri Suceava (5 autospeciale cu apă și spumă, o descarcerare ușoară, o autoscară de intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD B2 și o Autospecială de Tranport Personal și Victime Multiple - ATPVM) , ulterior fiind activat și Planul Roșu de Intervenție.
Pe lângă subunitățile pompierilor militari suceveni, au mai fost solicitate resurse și de la Inspectoratele pentru situații de urgență Botoșani și Iași, în total, fiind alocate intervenției, etapizat, 7 autospeciale cu apă și spumă, 8 ambulanțe SMURD, 3 autoscări de intervenție la înălțime, 5 Autospeciale de Transport Personal și Victime Multiple, 2 autospeciale de intervenții complexe și un echipaj pentru descarcerare. De asemenea, în sprijin, au intervenit și 9 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.
Deoarece incendiul a fost localizat în timp scurt, din totalul forțelor și mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază.
La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta, cu flacără și degajări de fum, la elemente combustibile ale instalației electrice (izolație cabluri) și ale instalației de ventilare, dispuse în planșeul holului de la etajul IV (Secția Obstetrică-Ginecologie), în dreptul salonului nr. 7.
Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată 10 minute mai târziu.
Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un aparat electric (care făcea parte din agregatul de ventilare) cu defecțiuni”.
„Important este că nu sunt victime”
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, ne-a spus că, în jurul orei 2.30, s-a început readucerea pacienților în saloanele în care erau internați, cu excepția a 40 de paciente de la Ginecologie, care au fost relocate pe alte secții. Pacienții care la momentul incendiului se aflau în UPU au fost redirijați spre spitalele din Fălticeni și Rădăuți. O pacientă cu abdomen acut, care fusese adusă de la Fălticeni pentru o intervenție chirurgicală de Urgență și tocmai trebuia să între în operație, a fost redirijată rapid spre Rădăuți. „Am eliberat imediat zona UPU, în ideea că vor fi pacienți care vor trebui trimiși cu ambulanțele către alte spitale. Totul a decurs fără probleme. Important este că nu sunt victime”, a declarat dr. Dan Teodorovici.
Pagubele urmează a fi evaluate. În momentul de față, jumătate din etajul patru este afectat. Au fost evacuați 329 pacienți, de la etajul IV, până la etajul IX. Aceștia au fost relocați în alte secții din spital. Din totalul pacienților evacuați, 102 sunt copii (57 nou-născuți) iar 40 de pacienți au fost de la etajul IV.