Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 26 (7943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiectul de educație muzeală „Atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei” pentru elevii din clasele V-XII

Miercuri, 2 Februarie 2022 (11:53:12)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei (10 februarie 1388) va fi marcată de Muzeul Național al Bucovinei prin activități de educație muzeală organizate la Cetatea de Scaun a Sucevei.

În luna februarie, cadrele didactice sunt invitate, împreună cu elevii, să cunoască povestea celor 634 de ani de vechime a documentului în care este menționată pentru prima dată Cetatea Sucevei. Documentul este scris chiar în Cetatea de Scaun a Sucevei, în slava veche, modul de redactare al cancelariei pentru actele diplomatice, datat în 10 februarie 1388, în timpul domniei lui  Petru I Mușat și adresat regelui Poloniei. De asemenea, documentul este strâns legat de numele și faptele voievodului Moldovei, Petru I Mușat, cel care a schimbat destinul Sucevei, mutând capitala Moldovei de la Siret la Suceava, construind la vest și est de oraș primele și singurele cetăți din preajma Sucevei. Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul proiectului, pe lângă prezentarea Cetății de Scaun și a actului de atestare documentară, participanții vor intra în atmosfera medievală, transpunându-se în scriitori ai cancelariei domnești, grămătici și logofeți. „Printr-un exercițiu practic, elevii au ocazia deslușirii unui fragment din document, a învățării scrierii cu caractere chirilice și a cunoașterii instrumentelor de scris din acea vreme. Activitatea se desfășoară pe parcursul lunii februarie cu un număr limitat de elevi, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, și se adresează claselor de elevi V-XII”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei. Cadrele didactice sunt invitate să se programeze la numărul de telefon: 0784275644 sau la Casa Custodelui de la Serviciul Cetatea de Scaun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de educație muzeală „Atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei” pentru elevii din clasele V-XII.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul de educație muzeală „Atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei” pentru elevii din clasele V-XII0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei