O expoziție „absolut specială” a fost vernisată miercuri, 2 februarie, la Muzeul de Istorie Suceava. Este vorba de 85 de lucrări de pictură semnate de Petre Abrudan, pictor reprezentativ pentru arta românească din Transilvania mijlocului secolului al XX-lea. Cei care vor să cunoască opera marelui pictor peisagist Petre Abrudan, autor de naturi statice de o maximă vitalitate cromatică, autor de portrete, un foarte bun pedagog, pot să viziteze expoziția amenajată în Galeria cu Bolți, în perioada 2 februarie – 3 aprilie 2022.
Am aflat de la directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, în deschiderea vernisajului, că doi artiști plastici suceveni au fost îndrumați de pictorul Petre Abrudan. Este vorba de Liviu Suhar, născut la Iacobeni, discipol al lui Petre Abrudan, și Mircea Hrișcă, născut la Doroteia. „Liviu Suhar ne-a dat ideea organizării acestei expoziții, întrebându-ne de ce nu aducem la Suceava și artă contemporană din Ardeal? I-am spus că sigur, de ce nu, iar el ne-a sugerat să începem cu Petre Abrudan. Este o mare realizare că am putut face această expoziție la Suceava, și pentru asta îi mulțumim mult fiicei artistului Petre Abrudan, Codruța Baban Abrudan, și soțului acesteia, care ne-a pus la dispoziție lucrări din colecția personală”, a spus Emil Ursu.
Acesta a amintit, totodată, că în curând, la Muzeul de Istorie Suceava, mai precis pe 11 februarie, va fi vernisată o altă expoziție deosebită, expoziția omagială Dimitrie Loghin. „Astfel, publicul va putea admira, va putea compara, începând cu jumătatea lunii februarie, opera unui artist - creația școlii de la Cluj, Petre Abrudan, și lucrările unui artist format la școala de artă plastică ieșeană, Dimitrie Loghin, care a fost și ucenic al lui Nicolae Tonitza”, a completat directorul Muzeului Național al Bucovinei, invitând publicul să treacă pragul muzeului, unde va descoperi adevărate comori ale artei plastice românești.
· Petre Abrudan, un artist cu o personalitate foarte bine definită
Vernisajul expoziției a beneficiat de prezența și analiza criticului de artă profesor universitar dr. Petru Bejan, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie. Mai întâi, publicul, printre care și elevi de la Colegiul de Artă Suceava, însoțiți de prof. Loredana Ceică, a aflat câteva date din biografia artistului plastic. Născut în anul 1907, într-o localitate rurală din județul Sălaj, Petre Abrudan va trăi până în anul 1979 și își va împărți viața între Cluj, Baia Mare și Oradea, orașe în care a desfășurat o bogată activitate artistică și s-a implicat activ în organizarea vieții culturale și a educației plastice.
După cum a spus și criticul de artă Petru Bejan, pictorul Petre Abrudan și-a însușit studiile academice în cadrul Școlii de Arte Frumoase de la Cluj, între anii 1926 și 1930, unde a beneficiat de profesionalismul și mai apoi de colegialitatea artiștilor plastici Catul Bogdan (1897-1978), Aurel Ciupe (1900-1988) și Anastase Demian (1899-1977).
Încă din perioada studenției se implică în educația artistică din Baia Mare, unde se va stabili în perioada 1933-1947, pentru ca în perioada 1947-1959 să se mute la Oradea. Atât la Baia Mare, cât și la Oradea, pictorul Petre Abrudan a avut o bogată activitate, participând intens la evenimentele expoziționale ale artiștilor locali.
În anul 1959, Petre Abrudan a fost numit conferențiar la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde va profesa până în 1974. Pe lângă faptul că a fost un pictor foarte bun, Petre Abrudan a fost și un pedagog foarte bun. El a fost unul dintre cei mai importanți pictori din Transilvania perioadei sale.
În cei peste 40 de ani de activitate, Petre Abrudan folosește mai multe tehnici, mai multe teme, trece de la realism la tendințe de modernism, experimentează, are deschidere și către cubism, dar toate acestea tranșate într-o manieră personală, orientate spre stilul propriu, după cum reiese din prezentarea făcută de criticul de artă Petru Bejan.
Când vorbim de Petre Abrudan, spune Petru Bejan, vorbim de un artist cu o personalitate foarte bine definită, un pictor care a pictat de plăcere, care a pictat la fel de bine și portret, dar și natură statică, peisaj etc. „Recunoaștem în opera lui Petre Abrudan expresivitatea culorilor, liniile fine, contururile bine definite”, a completat criticul de artă.
Stins din viață la data de 18 mai 1979, la Cluj-Napoca, profesorul Petre Abrudan rămâne în memoria culturală românească ca „un viguros peisagist, autor de naturi statice de o maximă vitalitate cromatică”, după cum spunea criticul de artă Negoiță Lăptoiu.
La finalul vernisajului, directorul Emil Ursu a spus că o parte din lucrările artistului Petre Abrudan vor rămâne în colecția Muzeului Național al Bucovinei, grație fiicei artistului, Codruța Baban Abrudan.