Chiar dacă nu se vorbește explicit despre asta, criza energetică în care ne aflăm a făcut ca prețurile energiei electrice sau a celei bazate de consumul de gaze naturale sau petrol să explodeze. Nimeni nu se poate feri astăzi de aceste creșteri valorice ale facturilor de curent electric și gaz metan, de aceea varianta economisirii este luată serios în calcul atât în mediul privat, cât și în instituțiile de stat.
Într-o astfel de situație se găsește și Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a cărei conducere a fost nevoită să ia măsuri de reducere a consumului de energie în perioada următoare, atât cât derularea activităților școlare o permite.
La finalul anului trecut și începutul acestui an universitatea a avut prețuri negociate cu furnizorii de utilități, cu o creștere relativ modestă, astfel încât pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie prețurile la energie electrică au crescut cu circa 15,5%, în timp ce prețul la gaz metan a fost majorat și el cu aproximativ 10,2 %. Începând cu 1 februarie, prețurile negociate pentru două luni depășesc valoarea celor plafonate de Guvernul României, astfel încât se poate lua în considerare că următoarele consumuri ale universității se vor achita la valoarea plafoanelor.
Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, ne-a vorbit despre noua decizie a conducerii instituției:
”Aceste plafoane sunt însă la valoare dublă în cazul gazelor naturale, deci cu costuri duble pentru lunile februarie și martie, în timp ce la energie electrică va fi o creștere a prețurilor cu circa 40%. În aceste condiții și având în vedere că în luna februarie nu avem activități didactice în cadrul spațiilor precum Balonul Presostatic amenajat pentru activități sportive și în cadrul Bazinului de Înot (corpul K al universității), am decis să facem economie în privința consumurilor înregistrate aici, știind că doar în ceea ce privește consumul de gaze naturale, în aceste spații se consumă mai mult de jumătate din valoarea facturii pe întreaga instituție de învățământ. Dacă nu am suspenda activitatea în aceste spații pentru luna februarie, pentru această lună se poate estima un consum de gaze naturale de circa 300.000 de lei, față de o valoare de mai puțin de jumătate odată cu suspendarea consumurilor de gaz din aceste interioare.”
Așadar decizia de suspendare a activității în cele două spații ale universității a fost deja luată, activitatea urmând a fi reluată la începutul semestrului II, începând cu 28 februarie. Luna martie este o lună cu activitate didactică și conducerea universității speră să reia programul normal în toate spațiile universității. Negocierile prețurilor cu furnizorii de gaze sunt valabile până este prevăzută a se încheia și plafonarea, urmând ca în cursul lunii martie să fie renegociate pentru lunile calendaristice care vor urma și care prezintă, în mod normal, un consum mult mai redus.